+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

”Då händer det att känslosystemet kidnappar det analytiska tänkandet”, Dr. Dan Papero sade den meningen under vårt samtal om Bowens systemteori igår. Vi satt och diskuterade det nya stresspåslaget som kommer PostCorona när vi inte kan återgå till det ”gamla normala”. Det är oavsett om vi vill göra det eller inte. Omvärlden, arbetsplatsen och våra egna beteenden har förändrats. Oberoende av vad vi vill.

Det fantastiska att hela tiden arbeta med det egna lärandet är att helt plötsligt sker insikter i både det lilla och något större formatet. Vi diskuterade konflikter och hur vi människor ibland kan vara rätt ”korkade” trots att vi bevisligen är intelligenta. Det sker när om jag använder min intelligens för att hitta argument som stödjer min känslomässiga ståndpunkt. Argumentationsförmågan väljer känsla före fakta. Hur kan det komma sig? Och hur kan det komma sig att jag kan se hela händelseförloppet efteråt. Jag ser det ändå vägrar jag inse att mina egna argument var helt grundade i känslor som ilska, rädsla, rättfärdig indignation och en god portion självmedlidande? Av vilka de två sista är riktigt svåra att hantera. Orsaken till det är enkel. Om jag skulle konfronteras med mitt eget beteende skulle det ge upphov nya känslor av skam, genans och rädsla för hur ”andra” uppfattat mig. Då är det bra mycket bättre ett klamra sig fast vid den rättfärdiga indignationen.

När tyckanden förkläs till fakta – om Bowens systemteori

Bowens systemteori hjälper dig förstår emorionella och rationella beteenden

Det är i den här situationen hjärnans förmåga att tänka logiskt ”kidnappas av känslorna”. All för förmåga till intelligent beteende inriktas på att bevisa att vi har ”rätt”. Vi blir helt inriktade på att hitta sakskäl för att bevisa en känslomässig ståndpunkt. Istället för att tänka klart. Men det skulle kräva att vi stannar upp och ger oss själva lite tid för eftertanke. Tid för eftertanke innan vi tolkar det som sagts och gjorts och rusar i väg i ilska. Den tid tar vi oss inte. I stället ”felkopplar” vi så att vi kan hitta känslor och tyckanden som vi ”förklär” som till ”fakta”.

I återgången till det ”gamla normala” nu i ”PostCorona-tider” möter jag överreaktioner åt båda hållen. Människor som vill tillbaka till sin arbetsplats och alla kompisar direkt imorgon bitti och som är riktigt arga och indignerade för att de ”inte får komma tillbaka”. De ringer runt, kollar andra arbetsplatser och radar upp alla möjliga ologiska sakskäl varför de har rätt att kräva att få komma tillbaka ”JUST NU”.

Den andra överreaktionen handlar om att ”hellre slutar jag än går tillbaka till det där stället” och ”arbetsgivaren har ingen rätt att kräva att jag ska sitta instängd på ett jobb” ibland med tillägget ”med de där människorna”. Då förstår ni ju problematiken. Samma ringande till andra arbetsplatser samma bevisföring.

När intelligenta människor tar till korkade argument

Det här är människor som arbetar i ansvarsfyllda funktioner, som bevisligen fungerade bra på jobbet och med sina medarbetare innan pandemin. Men nu anser att de äger alla sakskälen för sina ståndpunkter och så använder de utvalda fakta för att bevisa sin känsla. De tänker smart men med fel utgångspunkt. ”Känslosystemet har kidnappat det analytiska tänkandet”.

Bowens systemteori och det emotionella systemets makt över fakta

Så kan det vara med proffsig handledning och utbildning. Man får en enda mening som är en ögonöppnare. En mening som tog bort massor med frustration hos mig och som skapade en förståelse för varför stresspiraler bildas i grupper. Spiraler med ökande oro, ilska och inför något som har liten eller i vart fall mindre saklig betydelse. För som i det här fallet… alla har anställningskontrakt som de skrivit på. Anställningskontrakt som normalt nämner var arbetsplatsen är.

Bowens systemteori

Bowens systemteori förklarar beteenden i grupper

Just nu har jag börjat min utbildning för läsåret 2021 – 2022. Programmet heter ”Differentiation at work” hos The Bowen center i Washington. www.thebowencenter.org Det är inom den utbildningen som jag har förmånen att ha Dr Dan Papero som handledare. Tala om påfyllnad av energi! Senare i höst ska jag också börja i Chicago med ”CFC Leading a Business in Anxious Times” https://thecenterforfamilyconsultation.com/programs/leading-a-business-in-anxious-times-online/

Båda utbildningarna är årsprogram som ger insikter i hur andra som jobbar med Bowens systemteori och organisationsutveckling själva hela tiden behöver utvecklas. När omvärlden förändras kommer stressen och oron på arbetsplatserna att förändras. Därför är det viktigt att öka på förståelse, lära mer om Bowens systemteori för att kunna vara till verklig nytta för våra kunder. Kanske du också vill utbilda dig för att rädda din hjärna från att kidnappas?

Eller jobbar du med någon som skulle behöva sänka sin kroniska stress? Någon som skulle må bra av att unna sig tid att tänka mer sakligt och lite mindre emotionellt? Då kan du läsa mer här: https://msimonsson.se/mentor/

Vill du läsa (eller höra) mer om Bowens systemteori??

Boken om Bowens systemteori innehåller även ljudbok. Uppläst av mig.

Vill du läsa mer om nyttan av Bowens systemteori i organisationer rekommenderar jag Jeffrey Millers bok ”Den stressade organisationen – varför företag gör korkade saker”. Bok inklusive ljudbok beställer du här: https://msimonsson.se/den-stressade-organisationen/