fbpx

Stressade organisationer och korkade beslutStress och oro som överlevnadsfunktion

Lugnet är räddningen för stressade organisationer

Vi jobbar alla i stressade organisationer. Förmågan att känna oro och rädsla gör att både människor och organisationer överlever. Vi förstår att vi behöver vara vaksamma på förändringar omkring oss. Men om en organisation bemöter den kollektiva stressen på fel sätt kan den växa i en kedja av reaktioner, omöjliga att kontrollera. Det kommer att resultera i korkade beslut. Vilket i sin tur orsakar icke produktiva konflikter och lägger grunden till gnabb och otrivsel på arbetsplatsen.

Vi har en inbyggd förväntan att vi ska kunna förklara det som händer i enkla samband av orsak och verkan. Något som ofta gör oss blinda för det faktum att beslutet i sig plötsligt blivit det viktigaste. Samtidigt bortser vi från vad beslutet egentligen innebär. Vi kan välja att fokusera på småsaker och helt felaktiga frågor mitt under en kris. Risken att vi väljer felfokusering beror den vanmakt och rädsla vi känner. Det är en stressande och jobbig situation. Då är det enkelt att skapa en ”adrenalinkick” av handlingskraft genom att fokusera på något som vi kan hantera. Enklast gör vi det genom att ta tag i frågor av kalibern ”flytta cykelstället”. Det är lättare att vara beslutsam i något enkelt (och korkat) istället för att ta tag i den underliggande sakfrågan. Det sker helt enkelt därför att vår stenåldershjärna gjort oss redo att ”göra något”!

I stressade organisationer kan en enda person sätta stopp för stressens kedjereaktion

En enda person gör skillnad i stressade organisationer

Inom systemteorin handlar mycket om hur vi själva kan förhålla oss lugna och samlade mitt i en kaotisk och stressad situation. När vi arbetar i stressade organisationer så behöver vi förstå hur den fungerar som ett system. Uttrycket ”att hålla huvudet kallt” är så mycket riktigare än vi någonsin kunnat tro. Metoderna och verktygen i Bowens systemteori är enkla. Att ta för vana att använda dem betydligt svårare. Även om verktygen är förvånansvärt enkla så är våra vanor och beteenden djupt rotade. Det blir lättare att ta de små stegen mot förändring när vi ser ett resultat avspeglas i ett ökat lugn hos omgivningen. Du kommer att upptäcka att små förändringar hos dig ger en tydlig effekt på alla omkring dig. Du har makten att ensam att bryta stressens kedjereaktion på din arbetsplats!

Vill du veta mer om Bowens systemteori? https://msimonsson.se/bowens-systemteori-organisationsutveckling-gaxsjomodellen/


Olika verktyg för förändring av stressade organistioner

Seminarier, ”LedarPT” eller boken – Du väljer den modell som passar dig bäst!

Jag jobbar i första hand med seminarier och kurser som anpassas speciellt för er situation. Eftersom rädsla och oro i stressade organisationer tar sig olika uttryck beroende på miljön ger en anpassad kursdag betydligt större effekt. Det jag främst anpassar är övningarna så att de blir ”rätt”. Jag erbjuder även ett par seminarier som öppna kurser. Läs mer om dem här nedan.

”Jobbiga människor – om ledar- & medarbetarskap i stressade organisationer”

Jobbiga människor i stressade organisationer

Typiskt för stressade organisationer är att medarbetarena blir allt ”jobbigare”. Det här är ett seminarium om hur vi kan bli bättre på att acceptera skillnader i människors beteenden. Tycker du att andra människor är hopplösa idioter som du måste finna dig i att arbeta med? Tror du att om avdelningens absolut jobbigaste bara ändrade sig så skulle alla problem vara lösta? Eller blir du vansinnig på den hopplösa arbetskompisen som alltid ska tänka efter fjorton gånger? Fullkomlig beslutsvånda!! Och så har du den andra arbetskompisen som tar beslut utan att du hinner blinka. Snabbt och självsäkert på ”sin oslagbara” intuition. Lika hopplösa båda två!

Ja då kanske du behöver fundera till på vad du kan göra åt stressen i gruppen. Kanske bidrar du genom din irritation till en ökad stress. Och trots allt – du kan förändra dig själv. Och bara dig själv!

Om vår lösning på vår oro och stress ligger i att få någon annan att förändras, är det dömt att misslyckas.

Jeffrey Miller Den stressade organisationen – Varför smarta företag gör korkade saker

”Stressade organisationer – bli en positiv förändringsagent”

Typiska beteenden i stressade organisationer

Irritation, skuldbeläggning och jakten på syndabockar är typiska beteenden för stressade organisationer. Ofta söker vi en temporär lättnad i stressen genom att försöka hitta ”orsaker” till alla problem. Enklast är att koppla alla problem till en person. ”Om han/hon bara försvann skulle allt bli bra”. Underförstått, om han/hon försvann så behöver jag inte förändra något. Det är ungefär lika sant som att ”det var bättre förr”. Att ta ansvar för sitt eget ledarskap och sin egen roll som medarbetare är avgörande för trivsel och stressnivå. Under en kursdag kan du och din organisation lära mer om varför det är bra att vara olika. När du blir tryggare i ditt personliga ledarskap kommer du att upptäcka att arbetskamraterna blir mindre jobbiga.


”LedarPT” – ger dig tillgång till coachning – när du behöver den!

Det här är lösningen för dig som vill ha ett stöd och ett bollplank i stressade tider. Med ”LedarPT” är du trygg i vetskapen att du hela tiden har tillgång till din coach och samtalsstöd. När du behöver ett bollplank hör du av dig till mig. Vi talas vid direkt eller så bokar vi en tid så snart det passar. Du kan träffa mig på Teams eller via mobilen. Du väljer det format som känns rätt för dig. Med ”LedarPT” har du tillgång till minst 3 hela timmar eller 6 halvtimmar på ett kvartal. Naturligtvis skräddarsyr vi ”LedarPT” utifrån ditt behov. Du har ditt Personliga Ledarstöd.

”Kontraktet” – din livlina när du måste ha någon att prata med.

När du har omöjliga medarbetare eller kunder. När stressen håller på att äta upp dig. Eller när du är på väg att ta ett av de där ogenomtänkta, korkade besluten, bara för att du måste GÖRA NÅGOT. Då ringer du mig och diskuterar igenom situationen på ett rationellt sätt. Du kommer att tänka efter innan. ”LedarPT” är din livlina när du behöver någon utifrån att prata med. Eller kanske bara att få ”gnäll av dig” inför. Ibland behöver vi få ”gnälla” för att kunna hålla ett vettigt perspektiv. När vi hör vårt eget ”gnäll” hör vi också vad som låter fel. Låt mig bli ditt bollplank. Klicka här och läs mer om ”LedarPT”

Vill du veta mer om coachning? https://msimonsson.se/mentor/

Är ”kontraktet” rätt verktyg för dig? Kontakta mig: https://msimonsson.se/kontakta-mig/


Läs boken – ”Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker”

Jeffrey A. Miller har skrivit den kanske bästa boken om Bowens systemteori som ett effektivt verktyg för organisationsutveckling. Det är en bok som ger en introduktion till personlig utveckling såväl som sänkning av den kroniska stressnivån i de system som vi tillhör. Oavsett om det gäller arbetsplatsen, familjen eller föreningen som vi är engagerade i.

Alla har vi någon gång frågat oss hur det kunde bli som det blev. Hur så många människor kunde rusa i samlad grupp rakt mot stupet. Var det ingen som såg? Var det ingen som tänkte??!! Hur gick det till egentligen? Det är som om den stressade organisationen i sig styrde. Utan eftertanke och analys. Boken är skriven som en berättelse så att di enkelt kan se hur teorin fungerar i verkligheten.


Du har makten att bryta stressens kedjereaktion på din arbetsplats!

Jeffrey Miller

Pris för bok inklusive med ljudbok och moms: 279:-
Frakt tillkommer

Kontakta mig för offert om ni vill beställa flera böcker.

Betala via Swish: 070 – 640 59 60
Ange ditt namn som meddelande.

ISBN nummer 978-91-519-3009-1

Boken innehåller även en ljudbok. Uppläst av mig.


Kryssa i en eller flera av följande:

  Jag vill ha information om seminariet: "Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker"
  Jag vill ha information om seminariet: "Jobbiga människor – om ledarskap & medarbetarskap"
  Jag vill beställa boken: "Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker"

  Boken/böckerna skickas till:


  Namn (obligatorisk)

  E-postadress (obligatorisk)

  Telefon (obligatorisk)

  Företag/organisation

  Meddelande

  Skriv in de tecken du ser i rutan (OBS skrivs med stora bokstäver)
  captcha