+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

”Living in my head rent-free” är ett synnerligen bra uttryck som jag har tagit med mig från mina amerikanska kompisar. Då och så har vi alla ”jobbiga människor” omkring oss. Ibland har de dessutom förmågan att smyga sig in i huvudet och skava kvar. Eller som sagt. Bosätta sig där. Hela tiden när jag ska koncentrera mig poppar dom objudna upp i tanken och kräver uppmärksamhet. Och jag blir ofukserad och irriterad.

Hanging onto resentment, is letting someone you despise live rent-free in your head.

Ann Landers

När det här händer, och det händer oss alla då och då, kostar det koncentrationsförmåga och glädje. Periodvis kan de bita sig fast och ligga på lur i bakgrunden. Hela tiden är de där. Lika välkomna som en sten i skon. Och lika märkbara. Omedelbart kan vi känna hur de suger i sig energi samtidigt som irritationen ökar och obehaget växer. ”Jobbiga människor” som bor hyresfritt i våra huvuden. Jag har en stor hjälp av att jag i viss mån kan förstå vad som händer. Trots det hinner jag då och då dras in en bra bit i processen innan jag inser vad som händer och kan slå stopp. Genom Bowens systemteori har jag ett grepp om hur de här människorna tog sig in i mitt huvud. Och hur de kunde bosätta sig där.

Bowens systemteori som ett enkelt och verksamt hjälpmedel

Ett emotionellt system är en gruppering där vi känner att vi ”hör hemma”

En grundbult i Bowens systemteori är att vi grupperar oss ”flockvis”. Systemmässigt innebär det att vi finns i olika sammanhang där vi känner en mer eller mindre stark tillhörighet. Det kan vara familjen, arbetslaget eller en förening. Vi har en känslomässig bindning till gruppen. Teorin säger att vi befinner oss i två parallella system, ett rationellt och ett emotionellt. Helst ska de fungera jämsides, men tyvärr, under stress övergår vi allt mer till att fungera emotionellt. Det är det snabba, reaktiva systemet som vädrar fara och skickar ut varningssignaler. Det har räddat oss sedan Hedenhös.

Känner du igen dig och vill lära mer om hur du blir av med dina objudna hyresgäster? Klicka här

”Jobbiga människor” triggar vår oro, skapar obehag och rädsla. Därför upptar de också långt mycket mer tanketid än de förtjänar. De kan, enbart genom sin personlighet, jaga igång oss. Det behöver inte vara deras mening. Kanske är de inte ens medvetna om vår reaktion. Men något gör att alla våra överlevnadsfunktioner går igång. Stenåldershjärnan pumpar igår och är beredd att fly, fäkta eller spela död. Känslorna har tagit över styrningen. Det finns inte längre plats för ett rationellt tänkande. Vi har tappat förmågan att ha ett sakligt förhållande till personen. Orsaken till det är för det mesta en kombination av flera saker. Att vi har olika personligheter eller personlighetsdrag. Om vi är slitna, nedgångna och trötta. Just nu upplever dessurom många ett kroniskt påslag av Coronastress. Det kan vara hemarbetet som sliter, bristen på arbetskamrater, oro för jobb eller familj. Vi upplever att vår omvärld har blivit mer otrygg.

När vi inte längre tänker rationellt är risken större att vi uppfattar andra som ”Jobbiga människor”

Ibland när vi springer på känsla finns det risk att vi själva tillhör gruppen ”Jobbiga människor”

Då orkar vi inte riktigt med att tänka efter rationellt på sakfrågor. Istället reagerar vi. Vi har blivit känslostyrda. Vi springer utan att tänka efter ifall vi springer i rätt riktning. Fokus hamnar på att vi inte orkar med de här ”Jobbiga människorna”. Det kan vara den här omöjliga kollegan, den kritiska kunden eller den missnöjda kompisen som börjar krypa under skinnet på oss. Plötsligt dyker den här personen upp i våra tankar i tid och otid. Vi går ut på promenad och istället för att njuta ältar vi och förstorar den här ”jobbiga människan”. Under fikapausen med en bekant snurrar samtalet plötsligt kring den ständigt närvarande hyresgästen. Vi gnäller, berättar och söker bekräftelse på att alla våra känslor är rätt. Fokus ligger alldeles för ofta på helt fel sak.

Har du också ”Jobbiga människor” omkring dig? Kom med i vår kurs om hur du lär dig samarbeta med dem. Klicka här

Hur blir vi av med dessa ”Jobbiga människor” inne i huvudet?

Så vad ska du göra när du vill vräka din ovälkomne hyresgäst? För det mesta är det ganska enkelt. Låt ditt rationella tänkande komma till tals. Försök bedöm vad den där grymma irritationen beror på. Och försök hantera den rationellt.

Det är med ”Jobbiga människor” som med äpplen – det handlar om perspektiv
 • Vad är sakfrågan? Har du verkligen funderat igenom det? Om du enbart reagerat har du antagligen inte tänkt igenom vad det egentligen handlar om.
 • Finns det oklarheter som måste åtgärdas? Otydliga målsättningar? Ofullständiga instruktioner? Eller kanske till och med konkurrerande mål?
 • Lyssnade du på VAD personen sade eller räckte det med ATT han/hon sade något?
 • Det handlar inte alltid om rätt/fel. Ibland handlar det om att se på samma sak ur olika perspektiv. Ungefär som ett äpple som kan uppfattas som både rött och gult, helt beroende på perspektivet.

Du kan själv välja att ta tillbaka lugnet!

När jag har mitt lugn njuter av de små glädjeämnena i vardagen. Utan ”Jobbiga människor”..
 • Ta tag i sakfrågan, lös den eller konstatera att ni inte kommer att ha samma syn därför att det finns ett sakfel som ni måste lösa
  • Fundera igenom så objektivt du kan om grundorsaken verkligen är värd så mycket uppmärksamhet
  • Tänk efter vad det är som får igång alla dina känslor. Är det personen, minnen från andra händelser, skam? Analysera det och lägg sedan undan det förflutnas andar
  • Försök håll distans i ditt eget beteende. Istället för att bara reagera kan du ”tvinga dig” att tänka efter – ge dig själv tid för eftertanke
  • Om det är era personligheter som inte går ihop, försök komma ihåg att många vägar leder till Rom. Alla måste inte tycka att din väg är ”rätt väg”
  • Till sist, när du nu tänkt efter sakligt och objektivt. Njut av friden uppe i huvudet. Troligtvis har du äntligen städat ut dina ovälkomna hyresgäster!

Vill du lära mer om Bowens systemteori eller om hur du ska göra för att finna lugnet i en stressad omvärld? Klicka här:

Låt inte frustration och Jobbiga människor ta lugnet ifrån dig!

Vill du anmäla intresse för nästa kurs i – Hur du samarbetar med ”Jobbiga människor”?  Just nu erbjuds den online. Till sommaren hoppas jag kunna genomföra den i verkliga livet. Läs mer här

Har du inte tid med en kurs kan du alltid läsa eller lyssna till boken
ISBN nummer 978-91-519-3009-1

Känner du att det här är precis vad du och dina medarbetare behöver? Jag skräddarsyr kursen – Hur du samarbetar med ”Jobbiga människor” för företag, arbetslag och föreningar. Kontakta mig så lägger vi upp den som ni behöver. Naturligtvis Coronasäkrad online just nu. Anmäl intresset här

För dig som är intresserad så påstås uttrycket komma från den kända koluninsten Ann Landers som skrev: “Hanging onto resentment, is letting someone you despise live rent-free in your head.”

Vill du ha personlig handledning? Klicka här!

Och följ gärna vad som händer på facebook: https://www.facebook.com/msimonsson.se