+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

2020 var ett annorlunda år. Det var året då jag och många andra entreprenörer lärde oss vad Coronastress innebar. Att stress kan göra oss oroliga och splittrade i skallen. Med en överväldigande känsla av att vi måste ”GÖRA NÅGOT”. Och helst just nu. Resultatet är för det mesta rätt korkat. Det kan orsaka en mindre kortslutning och resultat blir den Coronastressade entreprenörens julafton.

Att se möjligheter är vanligtvis entreprenörens starka sida. Att jaga efter alldeles för många sådana samtidigt kan vara direkt förödande. Särskilt om vi sätter igång och gör något (allting) samtidigt.

Coronastress som en blöt filt

Coronastressen lägger sig som en blöt filt av oro omkring oss tills vi blir helt handlingsförlamade

Coronastress är den blöta filten av rädsla och oro som vi alla lever under. Vetskapen att vi inte kan se den fiende som riskerar att ta det allra käraste vi har ifrån oss. Medvetenheten om att vi inget kan göra. Mer än distansera oss från varandra. Samtidigt som alla våra känslosystem trimmats genom evolutionen över tiotusentals år att göra motsatsen. När en fara hotar så ska vi söka oss till flocken. Helst ska vi kura ihop oss nära varandra. Nu är helt plötsligt motsatsen det rätta. Mentalt kanske det fungerar. Men känslomässigt blir hela gruppen stressad. Oavsett om vi pratar familjen, arbetsgruppen eller företaget.

2020 året då vi lärde oss hur vi reagerar på Coronastress

2020 var verkligen annorlunda. I mitt företagande gick jag hela tiden och väntade på vad det skulle innebära för mig och mitt företag. Självklart tog jag mig an problemet som en sann entreprenör. Jag försökte ligga ett steg före. För alldeles för många av min sort innebär det att vi jagar runt och säger ”ja” till ett uppdrag för mycket. Det är alltså i vanliga fall. Under det här året har jag inte pratat med en enda företagare som inte sagt ”ja” till precis allting. För ”det kommer ju att komma dåliga tider”. Det innebär att många har jobbat med allt möjligt hela tiden. För säkerhets skull. Att klämma in ett jobbfritt julfirande känns som ett slöseri. För den Coronastressade entreprenören var julafton en bra arbetsdag utan för mycket telefon…. eller……..

Kanske var det ändå inte så bra. Julen har sin egen rytm och sin egen stress. Julklappar, julmat, möjligheten att hälsa på alla släktingar och umgås. Det var ju också påverkat. Vi hade ingen ”flock” att kura ihop oss med. Våra familjesystem var påverkade och att söka lugnet i familjegemenskapen var inte att tänka på. Istället fick vi ännu ett stresspåslag på en redan Coronastressad vardag. Det ger problem som vi inte kan hantera på något annat sätt än på stenåldern. Vi kan fly från det. Vi kan tyvärr inte gärna slåss mot det. Och vi kan spela döda. Som om julen var en vanlig arbetsdag.

Vi lever i ett emotionellt system och i ett rationellt system

Vi skyddar oss i flocken, det har vi lärt sedan tiotusentals år

Bowens systemteori visar på ett begripligt sätt var problemet uppstår. Det känslomässiga systemet som vi lever i (familjen, företaget och föreningen) är hotat och stressat. Det rationella systemet med eftertanke, fakta och en förståelse för regler, restriktioner och distansering fungerar. Men tyvärr bara när vi själva är lugna och eftertänksamma. Det känslomässiga systemet är reaktivt. Det är där våra överlevnadsinstinkter ligger. Där skyddar vi oss i flocken eller familjen. Där gör vi något!! Flyr, tar strid eller tar till andra motåtgärder.

Vill du veta med om Bowens systemteori och Coronastress?

Har du nu blivit nyfiken på Bowens systemteori och Coronastress? Titta in på Lyckasonlines Adventskalender. Där berättar jag mer om det här i luckorna 7 och 13. www.lyckasonline.se/jul2020

Lucka 7: Varför tar stressade organisationer korkade beslut https://www.youtube.com/watch?v=pc3lOPxkXU8

Lucka 13: Att behålla lugnet i stressade organisationer

Med enkla metoder kan du jobba på ditt lugn

Styrkan hos de flesta entreprenörer är förmågan att känna av behov. Och att kunna reagera på dem. Framgångsrikt entreprenörskap består ofta av två delar. En mix av att vara emotionell och reaktiv. Att snabbt känna av vad som behövs. Men också rationell. Att kunna erbjuda kunden en lösning. Men den Coronastressade entreprenören har fullt orospåslag just nu.

Splittrad, orolig med koncentrationssvårigheter

Coronastress innebär att vi alla är mer oroliga och mer splittrade i tanken. Det är ingen bra kombination för någon som jag som aldrig insett att jag ska tänka efter före och vara försiktig. Redan före långt före Corona hade jag märkt att jag saknar den delen av hjärnan där det borde sitta försiktighet som säger ”hmm kanske du inte ska hoppa på den där idén. Det verkar vara ….” . I mitt huvud finns det något som istället säger ”Men HIMMEL… VAD KUL!! Går det göra på det sättet också??!!”. Med följden ”låt oss testa!”

Julklapp eller Pandoras ask? På den Coronastressade entreprenörens julafton kan allting hända!

Skaffa ditt lugn genom att skapa ditt eget navigeringssystem – din affärsplan

Så hur var den här Coronastressade entreprenörens julafton? Jag var med i Lyckasonlines lucka 24. Där berättade jag om min vana att se över och uppdatera min Affärsplan i mellandagarna. Men år hade jag bråttom. Istället för att vänta till mellandagarna så satt jag där. På julaftonskvällen efter julbordet, Kalle Anka och klapparna. När vanliga kloka människor umgås och njuter av julefriden. Då börjar den stressade entreprenörens julafton med frågan. Hur kommer 2021 att se ut? Hur är det med mitt företag? Vad ska jag tänka på i min affärsplanplan?

Med Diva Navigator skapar du din affärsplan, och ditt lugn

Funderar du också på att det kan vara dags att skapa en riktig plan? Jag har haft min affärsplan i 15 år nu. Den tiden jag lägger på att jobba med den är min absolut bäst investerade tid i företaget. Dessutom är det den bästa vägledningen för att både återfå lugnet och veta att jag håller mig på rätt väg. Kanske var det faktiskt så att jag gjorde det rätta som stressad entreprenör på julafton när jag satte mig ner och jobbade med min affärsplan. När vi har en karta och kompass att följa så blir det okända inte lika farligt och skrämmande längre! Låt mig berätta varför du ska skaffa en affärsplan om du inte redan har det. Och varför du ska uppdatera den du har. https://msimonsson.se/wp-admin/post.php?post=9661&action=edit

Vill du veta med om Bowens systemteori? Läs här https://msimonsson.se/den-stressade-organisationen/

Här hittar du mer om kursverksamheten https://msimonsson.se/bowens-systemteori-organisationsutveckling-gaxsjomodellen/