+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Idag på morgonen tröttnade jag fullkomligt. Det blev liksom nog. Jag har blivit less på det amerikanska presidentvalet. Självklart är det en viktig fråga. Men det finns ingenting positivt eller värdigt i en valrörelse som verkar drivas av negativ energi. Det är hela tiden konspirationsteorier, personangrepp och fake news. Det är en kampanj där smutskastningen måste ha nått sin absoluta bottennivå. Samtidigt verkar Covid19 ha fått ny energi. Vi vanliga människor måste orka ta nya tag när rädslan för sjukdomen slår till igen. Inte underligt att vi blir lamslagna i en värld där respekt, medkänsla och hederlighet verkar ha hamnat på efterkälken. Och där goda nyheter är tunnsådda.

Att vända en stressad miljö är inte lätt men det är elementärt enkelt!

Jeffrey Miller i ”Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker”

Fake news och stressade organisationer

Jag arbetar med stressade organisationer. Vanligtvis kan jag se se hur beslut blir sämre i takt med att oro, rädsla och stress ökar. Ett emotionellt system är en grupp där vi känner tillhörighet med övriga. Det kan vara organisationen, familjen eller arbetsgruppen. Genom Bowens systemteori vet vi att när stress ökar så innebär det samtidigt att vår förmåga till bra beslutsfattande försämras. Det sker i ungefär samma takt. Det säger något om den förväntade beslutsförmågan hos alla de som lever mitt i en valrörelse som präglas av elakhet. Rimligtvis är det här kompetenta personer under lugna, normala förhållanden. Men frågan är hur pass kloka eller korkade .. de är i dagsläget. Om de nu tycker att fake news och öknamn är ”normalt” så är något fundamentalt fel.

Primitiva varelser i en stressad miljö

På språng från räsdla och oro utan att veta om vi färdas i rätt riktning

Vad händer i ett samhälle där individer, makthavare, media och orgnisationer hela tiden lever med en förhöjd stressnivå. Det har vi gjort under större delen av 2020. Rädslan och oro för sjukdomen. Kanske är det en bidragande orsak till att allting blir mer polariserat. Trots att vi borde hålla ihop mer än någonsin. Fattig eller rik, välutbildad eller lågutbildad, i grunden är vi människor samma slags djur. Rätt primitiva när det kommer till överlevnadsfunktioner. Evolutionen har tyvärr inte samma utvecklingstakt som den digitala utvecklingen. Människor utvecklas sakta. Vårt sätt att reagera är ungefär likadant idag som på stenåldern. Även om vi nu har smartare hjälpmedel när det gäller att sprida ängslan och oro omkring oss. Vi kan ju alltid tvittra iväg ett par oförskämdheter och lite påhittade fake news just före läggdags….

Fly, fäkta eller spela död

Våra överlevnadsfunktioner är rätt enkla. Fly, fäkta eller spela död. Attackera först ifall vi har den läggningen. Att fly ifall vi tycker att det verkar vara ett bra alternativ eller att spela döda och hoppas att allt elände drar förbi.  Men vi gör det i grupp. Tyvärr innebär det ibland att hela hopen också springer rakt mot stupet. Alla är vi lika säkra på att ”någon annan har koll”.

Fly, fäkta eller spela död – det är våra överlevnadsstrategier

Att fly kan betyda att jag flyr mentalt eller kroppsligt. Jag kan fly in i dataspelens värld. Där kan jag hitta en ny grupp som jag tillhör. Eller så kan jag välja att åka någon annanstans. Jag vill hitta ett trevligare alternativ än att vara tvungen att ta itu med verkligheten.

Jag kan välja att spela död och tänka att ”det går över” eller att ”det rör mig inte”. Att spela död tar mycket kraft. För hela tiden har vi ju rädslan kvar. Tänk om det inte går över? Tänk om det blir värre?

Fake news och oro skapar stress

Men jag kan också välja att ta strid och själv hitta en lämplig fight. Eftersom de berörda politikerna är långt borta kan jag alltid få en adrenalinkick på närmare håll. Med familjen här hemma eller hunden. För vi är som sagt primitiva. Och mitt eget adrenalin är inte så nogräknat vem jag tar striden med. Så länge jag får ut all stressen ur min egen kropp. Helst ska jag skicka den vidare till någon annan i mitt emotionella system. För så fungerar det. Vi hetsar upp oss, blir rädda, skapar hjärnspöken och skickar dem vidare.

Evolution och digitalisering sker inte i samma takt

Min stenåldershjärna producerar Adrenalin, Cortisol och annat smått och gott som gör mig stridsberedd. Jag blir ”taggad”. Det jag främst behöver känna är att jag GÖR NÅGOT. Det spelar mindre roll vad. Eller hur bra, smart eller rätt det är. Så länge jag blir av med oron i kroppen. I värsta fall kan jag försöka hitta en syndabock som jag kan skuldbelägga. Det är Kinas fel att vi har ett virus. Eller demkraternas. Eller någon annas fel.

Tyvärr smittar stress inom organisationer. Resultatet blir snabba, och dåligt underbyggda beslut. Smarta företag gör korkade saker. Det krävs eftertanke för att bryta den onda spiralen. Att vi stannar upp och tänker till. När vi behåller lugnet innebär det att vi inte heller skickar stressen vidare.

Bli en positiv förändringsagent!

Egentligen krävs det inte så mycket för att vara en stark positiv kraft. Det handlar om att stanna upp och tänka efter. Vad är sakfrågan egentligen? Rusar jag bara på känsla eller finns det fakta bakom? När fakta saknas blir det ihåligt det är med fake news och konspirationsteorier. Det finns inget behov av att jaga upp mig. Inte över ”nyheterna” i sig. Däremot kan jag känna upprördhet när jag stämmer av mot min egen värdegrund.

”Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker” av Jeffrey A Miller, ISBN nummer 978-91-519-3009-1

Jeffrey Miller säger i sin bok om Stressade organisationer ”Att vända en stressad miljö är inte lätt men det är elementärt enkelt!”. Att det är enkelt i tanken men svårt i verkligheten eftersom jag måste ändra beteende. De krävs att jag medvetet säger att ”nu räcker det”. I tider av oro kan vi alla vara förändringsagenter. Det enda som behövs är att du ger dig själv tid för eftertanke. Att du inte tillåter att andra påverkar dig med all den här negativa energin.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Bowens systemteori och hur du kan arbeta med din egen arbetsmiljö? Läs Jeffrey Millers bok ”Den stressade organisationen – varför smarta företag tar korkade beslut”

Bok inklusive ljudbok levereras i ett paket. Beställ här: https://msimonsson.se/den-stressade-organisationen/

Vill du kanske vara med på ett webinarium eller en kurs? Läs mer här: https://msimonsson.se/bowens-systemteori-organisationsutveckling-gaxsjomodellen/

Vill du ha en mentor eller coach i ditt eget ledarskap? Här är mer information: https://msimonsson.se/mentor/

Du finner mer information om Bowens systemteori i gruppen Bowen Forum Sweden: http://www.bowenforum.com/