+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Idag är det den internationella kvinnodagen. En dag av årets 365. Om vi skulle räkna procent skulle den vara försumbar när vi avrundar. Ändå är den i sig ett stort steg framåt. Den är en internationell dag. De rättigheter som vi har idag är ingen självklarhet. Inte för alla kvinnor i andra delar av världen. Den var det inte heller för min mormors generation. För var skulle vi kvinnor vara idag ifall det inte funnits generationer av starka kvinnor ”duktiga flickor” före oss? När vi blir frustrerade över att det går så sakta kanske vi måste ihåg att även 0,365 procent är ett framsteg.

Leve den allmänna rösträtten och kvinnors medborgarrätt!

Ropande barberarbiträdet Anna-Mari Engström 1902. Hon tvingades betala 50 kronor i böter för att ha stört ordningen

Min mormor föddes år 1900. Det innebar att ungefär vid samma tid som hon blev myndig så hände mycket mer på rättvisefronten än under lång tid dessförinnan. År 1919 beslutades om kvinnlig rösträtt. År 1921 fick min mormors generation rätt att välja sina egna folkvalda. År 1920 ändrades giftermålsbalken. Villkoren för män och kvinnors rätt att disponera över sin egendom harmoniserades. Jag är inte så säker på att det berörde mormor Stina så ofantligt mycket. Hon levde ute på landsbygden i Jämtland där vi traditionellt haft starka kvinnor. Kvinnorna ansvarade för hemmet. Männen var i långa tider ute i skogsarbete eller ute som forbönder. Men ändå. Det är inte mer än 100 år sedan.

Vi hittar starka kvinnor och ”duktiga flickor” överallt i samhället

Starka kvinnor är ingen nyhet

Så starka kvinnor och ”duktiga flickor” är ingen nyhet. Det har antagligen funnits ända sedan kvinnorna stannade kvar i stenåldersgrottan. Där tog de hand om barnen och höll elden vid liv medan männen var ute och jagade. Kanske är det en av orsakerna till en del av problematiken i dagens samhälle. Det finns inte så stor chans för en del av de arga (unga) männen att dra hem ett fett byte till grottan och få beröm. Att få vara riktigt man. Och det finns inte så många kvinnor som sitter där och väntar på dem och håller elden vid liv.  Kultur förändras sakta. Det sker genom förändrad värdegrund. Vanor och beteenden ändras liksom våra samtalsämnen.

”We can do it”

Under Andra Världskriget behövdes kvinnor i industrin. Plötsligt öppnades dörrarna och möjligheterna för kvinnor att arbeta utanför hemmet. Kvinnor fick en egen stadig inkomst. För första gången konkurrerade kvinnor med männen på deras område. Kvinnorna behövdes för fösta gången utanför hemmet. Det var grunden till att starka kvinnor och ”duktiga flickor” kunde påverka sitt eget liv och sin egen framtid. Enbart tack vare ett förödande kring öppnades möjligheten. Samhällsutveckling sker långsamt och ofta inte av god vilja utan för att nya behov eller nya insikter uppstår. Det finns en anledning till att ”Rosie the riveter” hänger på väggen i mitt kontor!

”Rosie the riveter” som symbol för alla kvinnor i krigsindustrin under WWII

Kanske det allra största framsteget ligger i att vi numera inte bara får käfta emot. Oavsett vem och oavsett vad det gäller. Vi både kan och förväntas ta ställning, Vi tar ansvar och är tydliga med vår ståndpunkt. Tack var ”duktiga människor” i alla tider så har jag rättigheter som tidigare generation inte hade. Jag kan skaffa utbildning och körkort Jag får ha hand om min egendom och inkomst. Vi förväntas alla vara en del av samhällsdebatten. Vi är del av skapandet av ett framtida hållbart samhälle. Samhällsutveckling har i alla tider skett genom att de som har ”makten” har insett att förändring behövs. Någon måste våga ta steget ut i okänd omgivning. Att våga släppa på det som är dagens verklighet för att uppnå något bättre i framtiden. Förändring har alltid startat med att en enda person har börjat ifrågasätta vårt sätt just nu.

Gör kvinnodagen till din dag

Så jag vill uppmana alla starka kvinnor, ”duktiga flickor” och alla andra som en söndagsmorgon känner enbart känner sig som en högst vanlig tjej. Gör den här dagen till din dag. Fundera över var du vill göra ett avtryck. Bestäm ifall du vill engagera dig. Se till att höras och synas. Ta plats i föreningsliv och politik och samhället. Visserligen är endast en dag ”internationell kvinnodag” men lokalt kan vi kapa åt oss vår del av de återstående dagarna också. Om vi inte gör det vår egen skull så tänk på vad dagens beslut betyder för framtiden. Hur de som togs i min mormors ungdom betytt för samhället idag, 100 år senare!

Unna dig ett möte med en förebild och lär i samtalet!

Unna dig lite egen tid så här på kvinnodagen. Bestäm om du vill engagera dig och ring valberedningen i den föreningen eller organisationen! Engagerade och starka kvinnor och ”duktiga flickor” behövs! Och om det inte känns rätt. Ta dig ta lite tid att fundera över om du har någon förebild i din närhet. Någon som gör eller gjort något som du du också skulle vilja göra. Ring upp och ta en fika och lyssna till en livsberättelse. Det är ett steg mot en förändrad framtid! Ha en riktigt fin kvinnodag 2020!

Vill du prata mer om vikten av möten i vardagen? Och hur viktigt det är att sitta ner och aktivt lyssna till någon annans berättelse? läs mer https://msimonsson.se/saffranstid/