+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Alla har vi någon som betytt något alldeles extra. Det kan vara en rådgivare eller mentor. En av dessa fantastiska förebilder som visar vägen och framtidsmöjligheter som ett ljus i nattmörkret. Människor som vågat utmana sig själva och sedan är generösa nog att dela med sig av erfarenheterna. De är våra mentorer och vardagshjältar. De som visar att det går att ta chansen, att utmana Jantelagen och våga göra omöjliga möjligt.

.. de första stegen mot en betydande förändring på min livsresa

I en grå värld är det de här personerna som sätter krydda och färg på tillvaron. Det är de som hjälper oss våga ta steget in i en ny utmaning eller får oss våga fånga en möjlighet som vi bara drömt om.  Jag har själv haft några fantastiska förebilder och mentorer i mitt liv. Förebilder som betytt så mycket för mig just därför att de vågade utmana normer. De har gått sin egen väg. De vågade göra det omöjliga möjligt. Ibland krävs det bara att någon vågar ta steget utanför den vanliga tryggheten.

Mina mentorer och förebilder har sällan varit utsedda och anlitade som mentorer. Nej, det har ofta varit äldre kollegor och vänner. De har generöst delat med sig av sina erfarenheter, misstag och lyckosamma vågspel. Några av de här personerna har varit av mycket stor betydelse för hur mitt liv har kommit att utformas. Det gäller både privat och yrkesmässigt. Ibland har det varit jobbigt att ta till sig råden. Särskilt när det kanske inkräktat på mitt tydliga ”kan själv”. Ändå har de här diskussionerna ofta varit första stegen mot en betydande förändring på min livsresa.

Vem är ”rätt” mentor

Vi fegar ur emellanåt. Tänker att ”inte ska jag skryta om mina erfarenheter”. Eller ”Vem skulle vilja höra på mig och mina erfarenheter?” Kanske värst av allt ”Det är väl inget speciellt med mig”. Jag ryser när jag hör den sortens svar. En mentor är en rådgivare och lyssnare, inte en lärare. Mentorn ska inte ha alla svaren. Tvärt om. Den riktigt duktige mentorn lyssnar, reflekterar, relaterar. Först sedan kommer funderingen på hur det kan se ut i relation egna erfarenheter. Inga pekpinnar, inga absoluta svar. Åtminstone är det så mina mentorer har flyttat berg av tvivel, osäkerhet och bristande självkänsla.

Vardagshjältar och förebilder

Jag använder fortfarande mentorer. Några vet inte riktigt ens om att de är det. Andra vet att våra luncher betyder mycket för oss båda. Vi går från lunchen med påfyllnad av många olika sorters energi. För mig är den sortens mentorskap extra spännande.

Men emellanåt har jag också noga valt ut ”min” mentor. Någon som jag vill anlita under en period. Det kan vara för att få hjälp med en specifik fråga. Eller kanske något som jag vill utveckla. Då har jag sökt en kombination. Det gäller att hitta både personlighet och kompetens som passar just mig.

Om du känner att din självkänsla fått en törn, eller att arbetet eller arbetskompisarna äter mer energi än du får tillbaka. Ja då kanske du vill fundera på hur du kan få lite mer färg i en grå tillvaro. Kanske genom att bolla din situation med en mentor. Du kan också välja att gå igenom ett program med litteratur och råd på vägen. Till exempel ett program som Saffranstid®. Speciellt designat för dig som vill få mer färg i vardagen! Läs mer på https://msimonsson.se/saffranstid/

Framtidsbyggare och mentor i Dorotea

Sökes: Framtidsbyggare i Dorotea!

Göra det omöjliga möjligt. Det är vad vi alla borde försöka lite mer. Den här veckan kommer jag att få chansen att arbeta med just det. Att få vara med och göra det omöjligt möjligt genom att få utbilda Framtidsbyggare i Dorotea. Där finns ett projektsamarbete mellan Företagarna och Leader Lappland. De vill utbilda företagare att vara mentorer för skolungdom. Företagare idag bygger framtiden företagare i Dorotea. Ett fantastiskt kul initiativ tycker jag. Finns du i takten av Dorotea och vill vara med? Vi kör kurs 18 – 20 den 23 oktober och 7 november. Kontakta Dorotea Utvecklingscenter / dnadorotea@outlook.com.

Vill du själv dra igång liknande initiativ på din ort? Kontakta mig! Eller kom och lyssna på mig när jag talar om ”Fantastiska Förebilder”. En lunchföreläsning på Hotell Dorotea onsdag den 23 oktober kl 11,30. Läs mer: https://www.facebook.com/events/737587400017111/

Känner du att du skulle vilja ha rådgivning eller en mentor att prata med över Skype, telefon eller i verkliga livet? Kontakta mig!

Och läs gärna mer på https://msimonsson.se/mentor/