+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Handen på hjärtat. Hur många möten ger dig energi? Hur ofta går du från mötet med studs i steget och en vilja att sätta igång alldeles omedelbart? Jag vet inte hur det är för dig. Själv sitter jag ibland på möten där jag är engagerad i sakfrågan. Men mötet i sig äter upp all min energi. Jag är helt slut när jag går hem. Garanterat utan tillstymmelse till studs i steget. Ändå gjorde vi ju allting ”rätt”. Så vem tog energin? Var slocknade glöden i blicken och den positiva framtidskänslan? Och den viktigaste frågan av dem alla, vad händer nu då?

Konsten att ha möten som ger positiv energi och studs i stegen!

Och så emellanåt är det helt tvärt om. Mötet i sig behöver inte vara viktigt eller avgörande. Men det händer något i rummet. Där mellan människorna och i mötet. Plötsligt blir den gemensamma energin stor och positiv. Jag öppnar upp för nya tankar och idéer. På väg ut från mötet kryper det i hela mig av vilja att komma igång och göra nytt eller annorlunda. Inspirationen bygger vidare på mötesdiskussionen.

Så vad händer egentligen? Då, de där gångerna när vi blir glada och fyllda av energi. Och vad händer de där gångerna när jag mer är som gårdagens ballong med luften sakta pysande ut. Då det finns en massal förväntningar som inte uppfylldes. Och mötet kändes ”för evigt”.

Varför gamla mötestekniker inte ger ny energi!

 • ”Mötesledaren har ansvar för hur jag mår under och efter mötet”. Hm kan jag tycka. Inte mycket till eget ansvar där inte.
 • ”Det handlar bara om struktur och mötesteknik. Rätt teknik och och det ger sig självt”. Nja, jag är inte helt säker på det heller. Visserligen är en dålig mötesteknik nästan helt säkert en garanti för ett oinspirerat möte. Men är motsatsen sann? Att en bra mötesteknik alltid ger mig studs i steget. Nä, knappast.
 • ”Det krävs ett gemensamt mål”. Nej, inte enbart. Sällan är vi så ovänner som när vi inte kommer överens om vägen till målet.
 • ”Rätt miljö ger inspiration”. Visst, miljön hjälper, men även det är underordnat. Kass miljö hjälper inte mötet. Men ibland kan det vara en boost att vilja göra nytt och annorlunda.
 • ”Om mötet börjar fel är det bättre att avsluta och ta ett nytt”. Det tror jag är sant ifall det blir personliga påhopp och känsloutbrott. Men bara då. Annars ska vi kunna vara proffsiga och sakliga.

Så vad är det så som gör vissa möten givande, and andra platta? Låt mig ge några tips från mig egen erfarenhet. Det är från många år med möten. Både bra och dåliga. I rollen som chef, styrelseledamot och egenföretagare är mötet och relationsmarknadsföring en nödvändighet. Att känna ansvar för att det bli ”studs i steget” är viktigt. Så jag börjar med en liten story.

Ett vardagsmöte med inspiration

Igår hade jag ett möte med en bekant/affärskollega. Jag åkte till henne för att diskutera ett uppdrag. Eftersom det ligger mig varmt om hjärtat så var jag mer ostrukturerad än vanligt. Det var så himla viktigt att det blir bra. Jag vet också att hon är en fena inom sitt kunskapsområde. Så oavsett vad jag än gjort tidigare så är jag antagligen på  ”stenåldersnivå”. Vi hade vårt möte i en bra miljö. Tekniken fungerade. Efter ett par timmar var vi klara. Jag vet att jag gick därifrån med studs i steget. Vägen hem tar ett par timmar i bilen med trist ”vindrutetid”. Något som annars i sig brukar vara stressande. Nu kunde jag känna hur tanke efter tanke dök upp i hjärnan. Som om jag hade laddats  med ny energi. Jag ville hem och sätta igång. I dag på morgonen var jag uppe tidigt för börja. Listor skrivs, mail skickas och jag ritar strukturer och tänker ”utvecklingsplan”. Inget är jobbigt. Allt känns enbart kul och inspirerande. Den här storyn är bara början på en spännande förändring. Det vet jag redan.

Jag delar min story för jag tror det är så ofantligt viktigt att ta tillvara på energigivande möten. Det är det som får oss att själva bli energigivare. Därför vill jag också försöka dela med mig med några av mina erfarenheter. Hur vi alla aktivt kan bidra till möten som ger deltagarna studs i stegen och med huvudet fullt av idéer och inspiration. För alla kan vara positiva förändringsagenter! Alla kan vara med och skapa bättre möten!

Mina bästa tips för positiva möten

 • Bestäm och var tydlig med hur länge mötet kommer att hålla på. Inte bara starttiden utan också när det är tänkt att sluta. Då blir ingen stressad över hur mycket tid olika frågor tar.
 • Försök strukturera frågeställningarna och kommunicera det till övriga deltagare. Det måste inte vara perfekt. Tvärt om ger punkter i forma av lösa funderingar stort utrymme för andras inspel och nya tankar. Det ger en diskussion med förändringspotential.
 • Ge inte svaret direkt. Då är ju mötet onödigt. Alla andra riskerar att känna sig som om de ”tagits som gisslan”.
 • Modet att lyssna på andra. Det krävs mod att lyssna på andras synpunkter. Det krävs också mod att själv ändra ståndpunkt. Det kan vara nya insikter eller ny kunskap som kräver förändring.
 • Modet att våga fråga. Vi begriper inte alltid mest och bäst. Men det ligger på det egna ansvaret att säga till och fråga. Då undviker vi negativa känslor och felaktiga slutsatser.
 • Undvik slutsatser som baseras på känslor. Försök istället sortera fram sakfrågan. Vad är vi ska diskutera. I mitt möte igår handlade det om vad jag hade för målsättning. Inte att jag kände mig mindervärdig för att arbetet hittills varit ”stenålders”
 • Våga tänka annorlunda. Om det är svårt att ta in allt nytt på direkten. ”Parkera frågan” en liten stund så att de som vill ha tid för eftertanke också får det. Eftertanke är viktigt för det har potentialen att ta fram helt nya perspektiv.
 • När mötet närmar sig slutet. Summera upp vad som bestämts. Vem gör vad? När ska det vara klart? Har vi bestämt riktlinjer att hålla oss till? Är vi eniga om målsättningen? Och om vägen dit? Behöver vi ses igen? Vad är målsättningen med nästa möte?

Busenkla tips som handlar mer om respekt och hur vi genomför våra möten än på mötesteknik, ansvar och befogenheter.  Vill du också vara med och skapa inspirerande möten som ger energi och glädje? Tänk då på att öppenhet, humor och mod är bland det viktigaste du tar med in i mötet!

Skicka mig dina egna tips för lyckade möten som get studs i steget!! 

Vill du läsa mer om mina tips och erfarenheter? Läs då min blogg: https://msimonsson.se/blogg/