+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Hur kommer det att gå i höst? Blir ekonomin bättre eller sämre? Kommer mitt företag och mina kunder att klara sig? Jag kan inte tänka mig att jag är den ende företagaren som har den här sortens frågor i bakhuvudet. Blir det ett steg fram eller två steg bak? Det finns en jobbig oro som vi alla delar och inte kan göra något åt. Samtidigt måste vi se framåt och göra det bästa. Det finns inget enkelt sätt. Ingen kristallkula med alla svar. Fast det är inget nytt. Vi har ju aldrig kunnat se in i framtiden. Istället måste vi förlita oss på mer praktiska hjälpmedel

Så enkelt det skulle vara om vi bara visste hur det ska bli i framtiden…

Utan kristallkula med alla svar måste vi förlita oss på våra egna kloka bedömningar

Ingen kristallkula men väl en affärsplan. Den är ett smart verktyg för att undvika att vara tvungna att stanna upp, göra om och göra rätt. Att undvika ett steg fram och två steg bak. Den där dansen som vi så lätt halkar in i när vi inte riktigt tänker efter. Så hur undviker vi det? Med klok eftertanke och smarta verktyg. Ett av de bättre verktygen är att ta fram en affärsplan. Där kan vi tänka till om vad som kan hända i olika scenarier. Hur ser risker och möjligheter ut i olika utvecklingsalternativ. Då kan även oron vara en hjälp att förbereda sig och sin verksamhet för en osäker framtid.

  • Mål som forumleras kan kvantifieras och som du kan visualisera blir också gjorda.
  • Mål som tänks men inte tydligt formuleras blir bara ytterligare stresspåslag

Affärsplan – är det verkligen till nytta?

Antagligen min mest lönsamma investering

Jag har jobbat med affärsplaner i alla mina anställningar. Därför var det naturligt att också skriva en plan när jag skulle bli företagare. Tiden och arbetet med planen är antagligen min mest lönsamma investering sedan jag startade eget. Jag behöver planen för att avgränsa mig. Även om allt möjlig är kul, spännande och intressant så måste jag inte göra allt möjligt. Jag ska inte säga att jag har lyckats till 100%. Men jag håller mig på mattan så pass att jag inte måste jobba dygnet runt sju dagar i veckan. Fast det är inte planen i sig som gjort det möjligt för mig att också ha ett liv utanför jobbet. För mig var processen fram till planen ungefär som en skattsökningsexpedition. Det gällde att vända på stenar och fundera på om jag var på rätt väg.

Risken att bli stressad och ta ett steg fram och två steg bak

Livet är en dans. Men du behöver ha koll på stegen..

Den inre oron kan ta sig uttryck på olika sätt. Du kan bli passiv, instängd och rädd. Eller så kan du välja att vara aktiv. Tyvärr med både mer och mindre bra aktiviteter. Det hänger ihop med den verksamhet du har, din personlighet men också med den allmänna stressnivån. Men en sak är säker. Alla påverkas av den kollektiva oron som dagligen kommuniceras genom media. Till det kommer funderingar om jobbet och framtiden. Du är dessutom utsatt genom egna rädslor och stressfaktorer. Du riskerar att hamna i situationen att ta ett steg fram eller två steg bak…

Lär dig hantera din egen stress

Du kan naturligtvis själv i viss mån påverka det som händer. Du kan i vart fall försöka hantera den egna stressen. Jag märker för egen del att jag gör det genom att ”döstäda” både praktiskt och arbetsmässigt. Arbetsmässigt sker det genom att jag rensar arkiv och städar kontoret. Jag har också uppdaterat min affärsplan. Jag skriver om hemsidan och företagsinformationen så att den hänger ihop men affärsplanen. Och jag rensar i lådor och skåp. Många härliga minnen och hågkomster från mina år som livsstilsföretagare.  

Med en affärsplan tar du ett steg fram och sedan ett till

Men tyvärr är det få småföretagare som skaffar en affärsplan. Om de inte är tvugna. Då är det främst tre orsaker som gör att de tar steget.

  • De behöver ett lån, bidrag eller ägarkapital och finansiären kräver det finns en plan.
  • De har har expanderat snabbt och måste få en översikt om de verkligen hållbart gör rätt saker
  • De har fått problem med styrning och ledning och ägarna eller styrelsen kräver en plan

Det är så här för väldigt många. Varför lägga tid och jobb på en affärsplan om det går tillräckligt bra just nu? Bättre då att lägga tid på att hitta nya kunder! Fast ibland är de där nya kunderna inte alls bra eller rätt på lång sikt. Och det skulle du ha insett ifall du hade haft dina långsiktiga mål klara för dig. Därför är affärsplanen särskilt viktig i oroliga tider.

Diva affärsplan en metod för ditt affärsplansarbete

Eftersom jag arbetar med många företagare så har jag bestämt mig för att ta ett steg fram för egen del. Jag har i sommar skapat onlineutbildning om ett effektivt och praktiskt affärsplansarbete. Jag har också tagit fram ett webinarium om varför det är så viktigt en med affärsplan. Så att du ska lyckas följa din dröm och ta ett steg i taget framåt. Affärsplanen är inte bara din navigator i besvärliga tider. Den är också den navigator som banker, finansiärer och myndigheter lutar sig emot när det kommer till beslut om finansiering eller bidrag.

Vill du lära mer?

Håll utkik efter min inbudan till webinariet! Med den kommer också ett riktigt bra sommarerbjudande!

Kontakta mig om du vill vara säker på att vara med! www.msimonsson.se/kontakta-mig/

Du kan helt enkelt ta ett steg fram utan omväg om två steg tillbaka….