+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Alla har vi någon gång frågat oss hur det kunde bli som det blev. Hur så många människor kunde rusa i samlad grupp rakt mot stupet. Var det ingen som såg? Var det ingen som tänkte??!! Hur gick det till egentligen? Det är som om den stressade organisationen i sig styrde. Utan eftertanke och analys. Jeffrey A. Miller har skrivit den kanske bästa boken om Bowens systemteori som ett effektivt verktyg för organisationsutveckling. Det är en bok som ger en introduktion till personlig utveckling såväl som sänkning av den kroniska stressnivån i de system som vi tillhör. Oavsett om det gäller arbetsplatsen, familjen eller föreningen som vi är engagerade i.

Boken handlar om hur vi själva kan förhålla oss lugna och samlade mitt i en kaotisk och stressad situation. Uttrycket ”att hålla huvudet kallt” är så mycket riktigare än vi någonsin kunnat tro. Metoderna och verktygen i Bowens systemteori är enkla. Att ta för vana att använda dem betydligt svårare. Även om verktygen är förvånansvärt enkla så sitter vanor och beteenden djupt rotade. De små stegen mot förändring blir lättare att ta när resultatet avspeglas i omgivningens ökade lugn. Du kommer att upptäcka att det räcker att du själv förändrar dig för att det ska ha en tydlig påverkan på hela det system som du är del av. Du har makten att bryta stressens kedjereaktion på din arbetsplats!

Med boken som bas erbjuder vi nu två seminarier:

Om du drömmer om det ostressade företaget, ja då kan du lika gärna drömma om en arbetsplats som garanterat inte kommer att överleva. För precis som i naturen kommer det företag som inte har överlevnadsinstinkt att mest troligt bli någon annans föda. Därför har även sunda organisationer ett visst stresspåslag. Det som avgör stressnivåer är hur företagets besluts- och ledningssystem fungerar. När företagets rationella system, dvs policies, riktlinjer och arbetsmetodik fungerar kommer beslut att baseras på analys och fakta. De tas av rätt person i organisationen och orsakar inte stress och oro. Det är när beslut tas på impuls och känslor som hela gruppen utsätts för press. Ett kroniskt stresspåslag som smittar mellan alla inom ett system . Det är då som rädslor, tolkningar och rena påhitt får fritt spelrum. Och beslutsförmågan blir därefter….

Det är viktigare att gruppen springer tillsammans än att vi springer år rätt håll…

Seminarium: Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker

Lär dig förstå hur organisationens klokskap plötsligt kan vara sämre än den sammantagna intelligensen hos dess medarbetare. Vad är det som gör att vi kollektivt springer rakt mot stupet – så länge vi alla gör det tillsammans?

Helt säkert är att den lösning som väljs av en akut orolig och ängslig grupp kommer att visa sig vara fel lösning. För de som ställs inför ett omedelbart hot är den ”snabba lösningen” oemotståndligt attraktivt. Inte därför att det verkligen är en lösning utan därför att det går snabbt.

Jeffrey Miller: Den stressade organisationen – varför smarta företag gör korkade saker

Vår förväntan att alltid kunna förklara det som händer i enkla samband av orsak och verkan gör oss blinda för att beslutet i sig plötsligt blivit viktigare än vad beslutet egentligen innebär. Ofta fokuserar vi på småsaker och helt felaktiga frågeställningar mitt under en kris. Om vi känner vanmakt och rädsla inför en jobbig och stressande situation är det enkelt att skapa en ”adrenalinkick” av handlingskraft. Vi gör det genom att flytta cykelstället eller något lika korkat istället för att ta tag i den underliggande sakfrågan. Helt enkelt därför att vår stenåldershjärna kräver att vi ska ”göra något”!

Seminarium: Jobbiga människor

Är andra människor hopplösa idioter som du måste finna dig i att arbeta med? När avdelningens absolut jobbigaste aldrig begriper att om de bara ändrade sig så skulle problemen vara lösta. Eller kanske den hopplösa arbetskompisen som alltid ska tänka så vansinnigt länge! Fullkomlig beslutsvånda!! Och den andre arbetskompisen som tar beslut snabbt och säkert på ”sin säkra” intuition. Lika hopplösa båda två!

Om vår lösning på vår oro och stress ligger i att få någon annan att förändras, är det dömt att misslyckas.

Jeffrey Miller Den stressade organisationen – Varför smarta företag gör korkade saker

Irritation, skuldbeläggning och jakten på syndabockar är typiska beteenden för stressade organisationer. Vi söker temporär lättnad i stressen genom att fokusera alla problem till en person. ”Om de bara försvann skulle allt bli bra”. Underförstått, om de försvinner behöver vi andra inte göra några förändringar. Avgörande för trivsel och minskad stress i alla organisationer är alla medarbetares personliga ledarskap och medarbetarskap. Under en kursdag kan du och din organisation lära mer om varför det är bra att vara olika. När du blir tryggare i ditt personliga ledarskap kommer du att upptäcka att arbetskamraterna blir mindre jobbiga.

Kurser och samarbeten

För närvarande erbjuder vi kurser i Gåxsjö, Östersund/Frösön och Vilhelmina. Vi tror att det är viktigt att arbeta i koncept där miljön lyfter seminarieupplevelsen. Därför arbetar vi med noggrant utvalda samarbetspartners där. Vi erbjuder både öppna kurser och företagsanpassade alternativ på samtliga orter. Läs mer om våra erbjudanden och våra samarbetspartners på Facebook Events https://www.facebook.com/pg/msimonsson.se/events/?ref=page_internal

i Gåxsjö samarbetar vi med Högt Hett och Säkert HH&S

Gåxsjö by

I Gåxsjö samarbetar vi med Högt Hett och Säkert. Där erbjuder vi kurser och ledarskapsprogram på plats enligt ”Gåxsjömodellen” . Allt genomförs i lugn miljö med fina övernattningsmöjligheter . Vi erbjuder även kvällsaktiviteter i samband med program, tvådagarskurser samt kurser lunch-lunch. Här erbjuder vi kurser för upp till 16 deltagare.

i Östersund/Frösön samarbetar vi med Frösö Hästgård

Frösö Hästgård

På Frösön samarbetar vi med Frösö Hästgård. Den unika miljön ger en särskild miljö med hästar och aktivitet i bakgrunden. Här genomförs dagskurser med normalt ca 10 personer per utbildningstillfälle.

i Vilhelmina samarbetar vi med Idenfors & Idenfors

Idenfors & Idenfors

I Vilhelmina samarbetar vi med Idenfors och Idenfors i deras varsamt renoverade och vackra miljö vid Volgsjöstrand. I hänförande omgivning erbjuder vi dagskurser med normalt ca 10 personer per utbildningstillfälle.

Kontakta oss för mer information! https://msimonsson.se/kontakta-mig/