+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Det tog ungefär två dagar på Irland innan jag var övertygad om att ingenstans i världen är köttet så mört, mjölken så god och korna så lyckliga som på Irland. De irländska kossorna har ingen aning om att deras kusiner i Sverige behöver skämmas för sina pruttar. Tvärt om står de där stolta och väl medvetna om att de är symbolen för ett jordbruk och en landsbygd som man på Irland är stolta över.

Nog är väl de svenska kossorna minst lika bra?

Det kanske mest spännande i den här saken var att det var i Dublin, inte på landsbygden, som jag först hörde om det stolta lantbruket. Det var där som jag fick veta allt om hur mycket bättre Irländska potatischips är några andra i världen.  ”Här ta med några påsar hem så att ni i Sverige får känna hur potatischips ska smaka”. Det var på det fina hotellet som receptionisten med stolthet förklarade för mig att ”ingen annanstans i världen kan man få en så fantastik biffstek som på Irland”. ”Vi har lärt oss att utan jordbruk är vi ingenting”.

De irländska kossorna förstår inte ”pruttskammen” hos de svenska kusinerna..

Irland ett land med attityd!

Irland är ett land med en exceptionell tillväxt inom andra områden men nödår och hunger ligger inte långt bak i släkten för många. Närheten och stoltheten till landsbygden och jordbrukets betydelse är stor. Det är inte fakta som styr det här, det är en attityd av stolthet över människor, djur och vad landet ger.

Så jag lyssnar på attityden, och fascineras. I Sverige har vi liten eller ingen uppskattning för jordbruket och landsbygden. Den senaste kampanjen för havremjölk är en riktigt bedrövlig påminnelse om den saken. Det är ok att sparka på vissa saker och vissa yrkesgrupper helt plötsligt. Heller än att arbeta med sin egen. Helt bedrövligt. Därför extra uppfriskande av människor med mycket positiv attityd till det egna, den egna produkten och det egna resultatet.

En premiärminister som plogar

Under dagarna jag var här så hade de sitt årliga mästerskap i plogning (stora fina irländska parhästar och vingliga enskärs-plogar). Det är uppenbarligen en konst att klara av den balansaktien och samtidigt göra ett gott arbete. 297,000 människor kom till mästerskapen och Irlands premiärminister Leo Vandekar var där och plogade. Fåran blev väl sådär men han plogade. Skulle vilja se vem som helst av våra svenska partiledare våga sig på det. För våra svenska politiker har en annan attityd. Det finns ingen stolthet för landsbygden och jordbruket. Och värst av allt … I Sverige skäms vi över våra fina kossor. Som inte gör annat än finns där för oss och vårt levande landskap… ja, jo… och kanske pruttar de som vi… emellanåt…

Ingen irländsk kossa men väl en av de som bidrar till mitt eget öppna landskap

Vill du arbeta på attityder och utveckla ditt företagande rent allmänt? Kontakta mig!

Vill du utveckla ditt jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag har vi tillsammans med Jordbruksverket intressanta erbjudande när det gäller ledarskap och styrning! https://msimonsson.se/ledarskap-grona-naringarna/