+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Nu vet ni alla vad jag gör på fritiden. Min bisyssla och fascination är bin. Eller rättare sagt, biodling och honung och förstås, bästa honungstipset. De flesta vet att honung är mycket nyttigare än det vanliga processade vita sockret. Men vad kanske inte alla vet är att för att jag ska kunna leverera en halvkilosburk honung så krävs en hel del. Bina måste besöka så där 3 till 4 miljoner blommor. Under tiden flyger de motsvarande två varv runt Jorden. Att se ett bi fullastat med pollen är fascinerande. Att följa effektiviteten i deras samhälle än mer fascinerande. Nu kommer dessutom ny forskning om bin. Den visar att när det blir trångbott i kupan så förbereder bina en delning av gruppen (de ”svärmar”). För det skickar de ut 300 – 500 bin som ”rekar” nya möjliga bosättningar. Sedan återkommer spejarna och genomför en ”dans” och berättar vad de hittat. I slutändan sker ett demokratiskt beslut där spejarna samsas ”röstar” om den optimala nya bosättningen. Först då vågar svärmen lyfta (med drottningen i mitten) för att skapa ett nytt samhälle. Rätt häftigt med en fungerande demokrati bland bin. Där kan vi människor lära en hel del.

Men inget bi-intresse är värt namnet om jag inte tar med några av mina bästa honungstips. Därför, mina mina vänner, här är ett par av mina bästa användningar. Jag tar gärna emot era egna honungstips!

Nyttiga energibars med honung, torkad frukt och nötter!

Klara på 30 minuter

  • 6 dl av blandade hackade nötter och mandel (tex, solrosfrön, hasselnötter, valnötter, sesamfrön, pumpakärnor och pistagenötter)
  • 5 dl av hackad torkad frukt och bär (tex, aprikoser, tranbär, fikon, russin, torkade äpplen mm)
  • 1 dl honung
  • 3 äggvitor

Värm ugnen till 150 grader. Lägg de hackade nötterna och den hackade frukten i en stor skål. Tillsätt honung och äggvitor. Blanda ihop till en jämn smet. Bred ut smeten över ett bakplåtspapper ca 30×40 cm på en ugnsplåt. Lägg ut smeten i  jämt (en centimeter) lager på plåten.

Grädda i 20 minuter. Ta ut plåten och skär dina energibars i lagom stora bitar. Låt det svalna. Förvara barerna i en lufttät burk. Om det blir lite brända kanter som går sönder när du skär kan du ha det till en härlig musli!

Om du skulle råka få lite nyslungad honung över. Om den inte används tillräckligt snabbt kan den börja kristalliseras (bli ”sockrig” eller ”grynig”). Då är den fortfarande helt ok att använda till energibars!

 

Till kvällen föreslår jag mitt goda ingefärsthé.

Ingefärsthé med honung och citron

1,5 liter thé

350 – 400 g färsk ingefära.  Skala och skiva ingefäran. Kokas upp med minst 1,5 liter vatten (späd under kokningen till 1,5 liter). Koka på låg värme under minst 30 minuter. Låt svalna med ingefäran kvar. Sila sedan av och häll upp på flaska, förvara i kyl.

Serveras varm  i högt glas, med ½ – 1 tsk citronsaft och 1 – 2 tsk honung.

Lycka till och njut av honungen!