+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

VD, styrelseordförande och entreprenör. Ett dilemma i ledarskap. Fler än jag gillar att ha fingrarna i många syltburkar. Sådär för säkerhets skull.  Företaget växer och nya behov uppstår. Det kan kännas svårt att prioritera. Mycket är så väldigt kul. Även om vi rent analytiskt vet att ingen kan räcka till överallt i det långa loppet. De flesta upplever stress och oro vid förändring. Särskilt om det gäller den egna arbetssituationen. Att välja bort är inget enkelt val. Det är entreprenörens styrka och svaghet. Allt är så roligt, spännande och nytt. Ofta hinner vi inte sitta ner och planera framtiden. Om de vardagliga problemen tar all tid, hur ska vi då hinna tänka strategiskt och kreativt? Vi behöver utrymme att tänka. Vi kan bli proffsigare, eller ta hjälp. Ofta är vi företagare ensamma om besluten och ensamma om ansvaret. Att vi själva är vårt företags största riskfaktor bortser vi bekvämt ifrån.

Unika idéer skapar inte framgång. Det gör människor i möten med andra människor!

Förr eller senare riskerar vi att nå den dag när stressen tar över. När våra beslut blir ogenomtänkta och kortsiktiga. Eller så är det helt enkelt inte roligt längre. Vi har hamnat i en omöjlig situation. Att ge hundra procent överallt hela tiden och samtidigt leva ett bra liv. Då har vi missat något på vägen. Vår förmåga att arbeta långsiktigt är företagets viktigaste resurs. Enbart med ett klokt personligt ledarskap kan vi leda andra in i framtiden.

Ett hållbart ledarskap består till tio procent om av teknik och till nio procent relationer och människor. Allt måste ha en solid grund i hur vi ser på och förhåller oss till oss själva. Att värdegrund, mina drivkrafter och målsättningar är tydliga.  Unika idéer skapar inte framgång. Det gör människor i möten med andra människor.

Så hur startar ditt eget arbete mot en bättre framtid?

Fem enkla tips att börja din arbetsprocess för ett bättre personligt ledarskap

  • Skaffa en utvecklingsplan för företaget och dig själv! – Var vill du vara om tre eller fem år? Vad har du för målsättning? Hur har du tänkt nå dit? Vad måste du göra idag för nå dit? Behöver du kompetensutvecklas? Investera? Vad måste du satsa på idag för att nå dit du vill imorgon? Är din värdegrund tydlig? Hur ser dina etiska ställningstaganden ut?
  • Kartlägg din vardag! – Varning! Om du hoppar över den här punkten kommer du inte att klara någon av de kommande punkterna. Enklast kartlägger du din vardag genom att sätta dig ner ostört i högst en timme.

Ta 4 blad, skriv följande överskrifter- en per blad:

  •  Nödvändigt – måste göras nu
  • Viktigt – behöver göras men kan planeras in till bättre tillfälle
  • Önskvärt – vill du hinna med i mån av tid
  • Tidstjuvar – kan du låta vara eller se till att någon annan gör

Lägg ifrån dig papperen i minst två dagar. Då kan din tankar bearbeta listorna i lugn och ro. Sätt dig sedan ner och se om något förändrats. Kanske har du missat något väsentligt? Kanske något borde byta rubrik.

Grattis! Nu vet du var du enklast kan ta tag i ditt tidsproblem. Kanske du inte löser det på en gång, men du ska skriva din utvecklingsplan. Nu är du klar att gå vidare med dina nästa tre steg! 

  • Avsätt tid för återhämtning!Ditt företag eller arbete mår aldrig bättre än du själv. Se till att du hinner gå ut och sitta under din ”korkek” ibland. Ta tid att lukta på blommorna! Att prestera på topp kräver också återhämtning emellanåt!
  • Skaffa ett pålitligt bollplank! – Var smart och skaffa bollplank! Det kan vara i form av en styrelse eller en mentor. Alla behöver någon utanför den närmaste kretsen att diskutera med och testa nya idéer på.
  • Våga köpa kompetens! – Det finns massor av saker du borde se till att någon annan gör. Helt enkelt för att du inte har tid. För det mesta är de dessutom bättre och effektivare på att göra det!

Så det var väl inte så svårt? Det här är en enkel process för att du faktiskt ska hinna med att jobba med framtidsfrågor i vardagen. I tider av stress och oro tar vi snabba beslut som inte alltid är grundade i våra värderingar. Att skapa in egen utvecklingsplan är ett enkelt sätt att se utifrån på den egna situationen.

Till sist.. Glöm inte att ha kul! Om du slutar se humorn i vardagen då har du problem. Du är redan så stressad att du tar dig själv på för stort allvar. Och… om du inte har humor så smittar det av sig på omgivningen. Utan humor ingen framgång!

PS… Alla kan hitta sin egen ”korkek”, sin egen lilla oas av frid! Själv har jag ingen egen ”korkek” men jag har min trogne vovve. Att gå med honom är bra för själen.  Då får jag tid att tänka både stort och smått. Jag har sällskap, är ute och och kan gå ifrån alla trista ”måsten” för att njuta av glädjen i samvaron med hunden.