+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Det kan kännas måttligt kul för en liten företagare att öppna upp plånboken och bjuda in en eller flera främmande människor att kliva på. För att inte tala om att de också verkar ha sin sommarstuga i mitt huvud. De flyttar in och slår ner bopålarna mitt i mitt mest kreativa centrum.  Ungefär så känns det för många entreprenörer och småföretagare när det kommer till att skaffa sig en extern styrelseledamot eller ett gårdsråd. Att bjuda in någon som dämpar energin och kontrollerar vad vi håller på med.

Det finns mycket oro och många fördomar. En bra styrelse ska vara ett stöd i framtidsarbetet och den bästa rådgivaren jag som företagare har utanför den närmaste kretsen. Någon som kan se lite mer objektivt på verksamheten är jag själv. För jag själv brinner normalt verkligen för det jag gör. Ibland innebär det att jag förstorar mina möjligheter och mina resurser, ibland att jag har för dålig självkänsla och förminskar mig själv och mina chanser. En bra extern styrelseledamot ska vara den som tar företagaren i handen och pekar på möjligheterna i ett nyktert perspektiv.

Det är ett stort steg att ta. Det är stort och skrämmande att skapa den första ”riktiga” styrelsen i företaget. Därför är det viktigt att välja rätt person. Ett styrelseuppdrag är att bli vald i förtroende av ägaren eller ägarna. Det spelar ingen roll om det är det lilla företaget med hela kassan i plånboken eller miljardföretaget.

Avklädd in på bara skinnet, eller påklädd med nya kunskaper och färdigheter? Det gäller att känna förtroende när du väljer en styrelseledamot utifrån!

Det kan kännas som ett oöverstigligt hinder att bjuda in någon i företaget, in till det allra innersta. Företaget som representerar drömmar, blod, svett och ofta, tårar. Då är det lätt att känna sig avklädd när några av de mindre goda besluten ska ”förklaras” eller ”försvaras”. Men en styrelse är inte där för att vara kontrollanter. Styrelsen är din resurs. De ska se till att du som företagare blir påklädd med mer erfarenheter och fler kunskaper än dina egna.

Att börja tänka på en eller flera externa ledamöter i den egna styrelsen är ofta det första steget mot ett mer strategiskt och långsiktigt arbete. Att börja fundera över vad som behövs för framtiden. Kan det vara någon särskild kompetens du idag saknar i företaget? Att säkerställa att den som bjuds in i din styrelse delar dina värderingar och drivkrafter är viktigt. Om du till exempel vill ge bort en del av vinsten till välgörenhet är det av stor betydelse att din styrelse förstår varför det är viktigt.

Den här bloggen handlar om ett av de allra vanligaste problemen bland oss småföretagare.  Vi kan själv. Vi kör företaget själva. I bästa fall över köksbordet hemma med vår partner. I sämsta fall helt och hållet enbart i det egna huvudet. Det är lätt att förstå varför. Tidspress och att det inte alltid är helt enkelt att förklara för en utomstående. Förklara drivkraften, visionen och drömmen. Att försöka återge varför vägen blev så krokig och lönsamheten dröjer. Förklaringarna kan lätt åtföljas av skuldkänslor på lån och oavlönat eget arbete. Därför är det kanske enklast att fortsätta som förut. Utan att behöva förklara optimistiska ”feltänk” och missräkningar för en utomstående.

Men det här är faktiskt ett problem på lång sikt. Både för dig som företagare och tyvärr, ofta också för ditt företag. För en annan människa ser andra möjligheter och chanser. En utomstående kan se på ditt företag med nya perspektiv. Någon utanför den närmaste familjen kan ibland tydligare se hur du som företagare mår och om din arbetssituation är hållbar långsiktigt. Det kan vara obekväma frågor från en proffsig styrelse som är den hårfina skillnaden mellan framgång och misslyckande. Så se till att även du har en proffsig styrelse till hjälp!

 

För er som är aktiva inom de ”gröna näringarna”; lantbruk, skogsbruk, trädgård och renskötsel i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten kommer vi snart med ett kurserbjudande där du och din styrelse kan vidareutbilda er i strategiskt styrelsearbete. Det är Jordbruksverket tillsammans med M Simonsson AB som står bakom erbjudandet.

Det innebär att du som idag driver sitt företag med en aktiv styrelse och i aktiebolagsform eller motsvarande kommer att erbjudas en utbildning under hösten 2018 eller våren/hösten 2019 på minst en ort per län.  

Även du som är intresserad av att vara styrelseresurs i ett företag inom de gröna näringarna kan gå utbildningen som är subventionerad av Jordbruksverket! Låter det intressant? Kontakta mig eller vänta på kurserbjudandet!