+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

”Ketchupprincipen” är bara ett annat namn för en småföretagares vardag. Oavsett om vi talar om stora ketchupflaskor eller små paket med ketcup så är principen densamma. Det krävs en massa jobb för att komma åt de dyra dropparna och när det väl händer kommer alldeles för mycket, alldeles för snabbt.

Har du någonsin gett upp när du försökt riva upp det lilla väl förseglade paketet med ketchup? Du bestämmer dig för att använda tänderna (trots att det ska vara obra att bita och dra så där..)? Och flips … plasten öppnas med ett ratchande och du har ketchup överallt utom på tallriken. Du har det i ansiktet, i knät och på händerna, men absolut inte på maten eller tallriken. Detsamma gäller flaskan med den tröga ketchupen. Skaka, skaka, skaka och så.. alldeles osiktat och över hela bordet, knät och tallriken kommer ketchupen.

Så tro mig ”ketchupprincipen” finns! Detsamma gäller nämligen i småföretagarens vardag. Vi springer runt, träffar eventuella kunder, ordnar broschyrer, skickar offerter åt alla håll och kanter på alla sorts uppdrag (både bättre och sämre) och flips…. Så kommer alltihopa på en gång. På alla möjliga olika platser samtidigt.

”Ketchupprincipen” är normaltillstånd för fullblodsentreprenören!

Då blir det högkonjunktur min egen lilla verksamhet. Men är det bara bra med en bra högkonjunktur? Knappast. För mig liksom för de flesta småföretagare finns inte möjligheten att både bearbeta nya och befintliga kunder samtidigt som jag levererar för fullt. Ja, det vill säga om jag inte optimistbokar varje vaken minut. Annars kommer jag att leva mitt i ”ketchupprincipens” effekter över hela mig och företaget. Vi som är fullblodsentreprenörer och tror på vår idé har liksom inte fattat att det finns gränser. Att vi borde tänka efter innan. Begränsa oss i marknadsföring. Att se till att vara försiktiga. Försiktiga med företagets viktigaste resurs – oss själva!

Att även vi behöver ta en lunchpromenad och njuta av snön eller blommornas doft. Att ta oss tid att smaka på livet emellanåt. Det krävs att vi tar ett steg tillbaka och tänker till på det personliga ledarskapet. Att värna om den viktigaste medarbetaren i det lilla företaget .. oss själva. Annars kommer vi att sitta olyckliga, frustrerade och nerstänkta med mental ”ketchup” i vardagen. Arbete med personligt ledarskap i vardagen ger oss småföretagare chans också hinna leva lite mitt i vardagen. https://msimonsson.se/mentor/

 

Om du är småföretagare i Jämtland-Härjedalen har du chansen att få gratis hjälp med upp till 5 timmar med affärsutveckling i ett program som heter ”Timbanken”. Där kan du råd om hur du minskar risken med för mycket ”ketchupprincip” i ditt företagande. Det kan handla om offerter, prissättningsstrategier, uppstyrning av verksamheten eller din affärsplan. Om du inte har en plan är det ett bra tillfälle att få hjälp att testa planen. ”Timbanken” når du här: http://www.timbanken.se/jh/vaelj-omraade-och-konsulter/