+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Emellanåt är vi alla dinosaurier. När välden förändras så snabbt som idag riskerar vi alla lite ”dinosauriesjuka”. Förkyld en vecka och världen kan ha förändrats. Eller om du trodde att #me too bara handlar om ett fåtal arga feminister. Nu tvingas även dinosaurien inse att vi pratar maktstrukturer och beteenden. Den välklädde dinosaurien som alltid trott sig vara ”feminist” och nu inser att hans beteende fortfarande befinner sig stenåldersmannens nivå. Det är jobbigt.

Förändring sker tack vare nya beteenden och nya verktyg. Den stora förändringen i nutid är öppenheten i vår omvärld. Den gör att vi inte längre behöver ”tiga och lida”. Oavsett om det handlar om att ha kvar jobbet eller acceptera klassens eller arbetskamraternas beteende. #me too har varit en väckarklocka för många branscher. Men det handlar om många former oacceptabla beteenden. Mobbning, kränkningar och härskartekniker är vanligare är man tror.

Det funkar inte som det gjorde förr. Det är chocken för alla dinosaurier. ”#me too – Oooops världen har förändrats medan jag är kvar i fel tidsålder!!” Insikten att världen förändras snabbare än vi själva är jobbig. Att tvingas inse att beteenden och normer i vårt företag inte lägre är i rätt tidsanda är besvärligt och gör ont för de flesta av oss. Om vi ska överleva in i en framtid krävs vi att hittar arbetssätt att hantera förändringstakten. Inte värja oss emot den. Dagens verktyg ger oss helt nya möjligheter till öppenhet men också till kritisk granskning.

#me too har varit en grym väckarklocka för många dinosaurier

När #me too först kom så tyckte jag att var det ofattbart många väninnor som varit utsatta. För de flesta av oss har inte pratat om det. De flesta har ”valt sina strider”. Vi har accepterat att chefen eller grannen är ”hopplös”. Och ibland suckat över jobbarkompisen som har ”fler händer än en bläckfisk”. Nu har vi vaknat till och insett att det inte är enstaka händelser. Vi har tvingats inse att det finns ”drullputtar” lite överallt och det är jobbigt. Vi har ju varit med och ursäktat oacceptabla beteenden. Ursäktat när vi borde sagt ifrån.

När mobbning uppstår på en arbetsplats är det ofta en konflikt som gått alldeles fel, eller som övergått i ett antal ”sken konflikter”. Vi klagar på smutsiga kaffekoppar och oordning i fikarummet när vi egentligen vill klaga på beteenden, jargong och skämt som inte är ok. Vi lierar oss och skapar pakter. Så har beteenden blivit ok.. och det är alla vi som står vid sidan om och ser vad som händer men inte ingriper som är möjliggörarna. Det är vi som är åskådarna, publiken, som borde ha kastat ruttna tomater redan i början. Då hade det istället varit början till slutet. Så det är dags för alla dinosaurier att kasta masken och börja ta personligt ansvar!

 

Inom Bowens systemteori arbetar vi med organisationsutveckling och då med stort fokus på hur ohälsosamt höga stresspåslag påverkar hela grupper. Vad det innebär med pakter, syndabockar och skuldbeläggning. Här kan vi också se hur en enda person kan vara ”förändringsagent” både till det bättre och det sämre. En enda person som säger ifrån och står upp för värderingar, respekt och fakta kan dra ner stressen för hela gruppen och ge tid för eftertanke och förändring till det bättre. Det räcker med en enda person!