+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Tydligen är svenskar och norrmän världens lyckligaste folk. När Världsbanken gör en lista bland 155 länder hamnar vi högst när det handlar om lycka och personlig frihet. Vi har ett bra liv, kort och gott. Inte illa för ett folk som är bättre att prata om sjukdomar än vanligt småsnack. Ett folk som hellre fördjupar sig i tekniska detaljer, om politiken och världsläget. När det är lättare att prata om jämmer och elände i största allmänhet än om dagens glädjeämnen.  Så om vi är lyckligast hur mår då egentligen resten av världen?

På senaste tiden har jag blivit lite fundersam. Det här senaste halvåret verkar jag inte ha varit på en enda sammankomst där oro hellre än lycka varit ständigt närvarande gäst. Dessutom har funderingar om världspolitikens olika virrpannor varit ett av de huvudsakliga samtalsämnena. Inte en enda middag med vänner och kollegor där vi inte diskuterat situationen i världen. Där ”men tänk om” och ”vad händer om” hela tiden dyker upp i samtalet. Alltid med den stora frågan ”hur kunde det bli så här?”  Så någonstans har vi tappat en del trygghet och tilltro till politiker, samhälle och en positiv utveckling.

När världens ledare framstår lika stabila som Erik den VIX , ”vansinnig och därtill omgiven av dåliga rådgivare”, är det svårt att känna trygghet i tillvaron

För egen del har jag därför nu bestämt mig för att lyssna till fakta (Världsbankens fakta – inga ”fake facts” här inte)  och handla därefter. (se länk här nedan) Vi tillhör de lyckligaste, vi är trygga och vi har mat i magen. Vi får också tänka och tycka rätt fritt i vårt samhälle. Så kanske är vi de lyckligaste i en värld som snabbt förändras. Det är alltså upp till oss att se till att bevara den positiva synen på omvärld och personliga friheter och möjligheter.

När vi fokuserar på och talar om det positiva kommer vi också att faktiskt vara mer – just det – lyckliga! När vi bjuder in vänner och bekanta i vår egen positiva spiral så smittar det av sig. Emotionella system och Bowens systemteori som är mitt eget val av gift när det kommer till att förstå beteenden i grupper, organisationer och familjer visar tydligt att känslor, stress och lugn överförs mellan människorna inom de grupper där vi tycker vi är en del. Grupper som vi tycker oss tillhöra känslomässigt. När jag ser en ljusare framtid, när jag jobbar för en långsiktigt bättre värld och när jag bidrar på ett positivt sätt så kommer jag påverka andra. Jag kommer att ”smitta” min omgivning. På samma sätt som konspirationsteorier, inskränkthet och mörkerseende ”smittar” inom vissa andra grupperingar.

Så lite förenklat behöver jag bara börja se och prata om hur bra jag egentligen både mår och har det för att stå emot alla negativa influenser. Dessutom kommer jag att påverka andra åt rätt håll. Så enkelt kan vi alla bli en förändringsagent i lyckans tjänst. För oss medborgare bland världens lyckligaste folk borde det inte vara särskilt svårt.

Läs mer om rapporten här:

http://www.marketwatch.com/story/america-continues-its-long-slide-on-the-world-happiness-report-2017-03-20