+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Det känns som om jag har jobbat med situationsanpassat ledarskap i hela mitt vuxna liv. Först i olika chefsroller i flera företag inom privata näringslivet och parallellt i olika styrelser. Men jag hade hela tiden känslan av att de skulle komma på mig. Alla ”dom där” som visste bättre, hade rätt bakgrund (som definitivt inte är i matjorden och skogen i Norra Jämtland..), och som visste att föra sig…. ”Dom där” skulle komma på att jag inte riktigt hörde hemma där i deras fina samling. Med tiden förminskades känslan av otillräcklighet och ersattes av erfarenhet. Både bättre och sämre sådan. Så händer det.. helt plötsligt med en inbjudan att sitta med i panelen på Bowen Centres årliga event ”Spring Conference” i Washington DC så blir jag återigen bonnkatten från landet som försökt smyga mig in där jag inte hör hemma. Vårkonferensen är en tvådagars konferens med föredrag och dialog mellan paneldeltagare om ett särskilt intressant ämne. I år handlar det och ”Flockbeteenden” inom familjer, grupper och organisationer.

Jag inser redan med oro i magen i svett i pannan att jag kommer att vara den enda katten i en hel panel med hermeliner..

Jag borde inte vara så orolig, en bra grundutbildning och med tiden  än mer när jag när jag bestämde jag mig för att läsa vidare. Fördjupning inom ledarskap och då beteendevetenskap. Nyfiken på vad är det som händer i grupper och när händer det? De senaste fyra åren har jag byggt på min Masterexamen med fördjupning i Bowen systemteori, vid Bowen Centret i Georgetown, Washington DC. Mina studier handlar om hur människor reagerar när de tillhör samma emotionella system. En familj, en grupp vi känner oss tillhöra, en arbetsplats eller jaktlaget. Det är som sagt snart dags för deras årliga event ”Spring Conference” om grupper, ledarskap och stress. Intressanta ämnen i tiden. Varför tar vi på oss andras konflikter utan att tänka efter, bara för att en person i den egna gruppen, flocken eller emotionella systemet är iblandad?

Mitt speciella intresse har kommit att utvecklas inom området organisationers logik, och hur det påverkar politiskt styrda organisationer. Vad är det i strukturen, i det grundläggande,  gör att en kommun eller en region eller t ex polisen alltid måste ledas annorlunda än det privata företaget? Varför fungerar det inte att lyfta en bra chef från det ena till det andra? Och för vem är chefen ”bra”? Vilket sorts situationsanpassat ledarskap krävs för att skapa sunda organisationer med friska medarbetare?

Därför fick jag oväntat min inbjudan. Att som enda ” bonnkatt” sitta med i panelen som ska diskutera ledarskap i olika sorters organisationer. Och konstigt nog..  trots ett helt yrkesliv i ledande positioner, tio år som egen företagare och nu senast med fyra år av fördjupningsstudier i både praktikfall och teori är jag ändå inte förberedd. För helt plötsligt kom all den där oron fram igen. Oron för att nu ska dom verkligen komma på mig. För allvarligt… vad skulle Jante egentligen säga om att en bonnkatt… osv.. osv….

För jag tackade ju ja.. till den engagerande Kathy Wiseman, att sitta med där som sakkunnig. Väl medveten som jag är om att jag kommer att vara den enda utländska katten i en panel med amerikanska akademiska hermeliner. Och där kom den.. oron och hjärtklappningen igen….

Mer följer om kattens äventyr i storstaden!

Här nedan hittar du dit:

Så välkommen till en spännande Spring Conference med Bowen Center den 22 – 23 april i Washington! Här nedan hittar

Läs mer om aktiviteterna hos Bowen Center: https://thebowencenter.org/