+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Varför är det så obehagligt att förhandla? Det är rätt intressant, men de allra flesta jag möter tycker förhandlingar är obehagliga. Det spelar ingen roll om man förhandlar om en ny bil, lönen eller i grannkonflikten. När det kommer till förhandling blir man lätt tveksam, lite aggressiv och smått stressad – långt innan den har börjat. All den här oron som byggs upp och tolkas i vårt eget huvud. Vi tar all vår egen kunskap och placerar den i huvudet hos den andra parten. Sedan lägger vi till allt vi inte vet, och så ”poff” där har vi Mästerförhandlaren i egen hög person. Sittande beredd mitt emot oss, redo att göra slarvsylta av oss. Så det är lika bra att klippa till först…. Ungefär så där verkar de allra flesta av oss resonera mer eller mindre omedvetet när det är dags för förhandling.

Där sitter Mästerförhandlaren mitt emot dig, redo att köra över dig på varje tänkbart sätt..

Fördelen med att vi beter oss på ungefär samma sätt är att det finns beprövade verktyg och modeller att lära sig. Verktyg som ger trygghet och självkänsla och som innebär att alla kan bli bättre. För varje taktik finns en effektiv mottaktik. Det är så roligt att se när insikten sjunker in att ”det här var ju inte så svårt”! Häftigt!! Eller som när deltagare i mina kurser inser att det är bättre när båda är hyfsat nöjda (och affärsrelationen håller in i framtiden) än när det är en som VINNER och den andra går därifrån, deppad, överkörd och olustig (svärande på att man aldrig, aldrig ska förhandla med det kräket igen … aldrig någonsin!!). Att lyckas med vinna-vinna ger en bra känsla som du tar med dig till nästa förhandling. Och nästa. Helt plötsligt är du själv Mästerförhandlaren, lugn , trygg och med koll på både strategi och taktiker.

De flesta småföretagare skulle behöva mer kunskap och en bättre självkänsla när det handlar om både försäljning och inköp. I flera år har jag därför också haft en tanke att det borde väl gå att köra kurs på andra ställen än Stockholm, Göteborg och Malmö? Till och med på sidan om den stora Allfartsvägen. Kanske till och med ute i den här fantastiska miljön i Jämtland som jag ändå bor mitt i. Så nu testar vi. I byn som gjort sig känd för konstveckor och konserter. Nu kan det vara lämpligt att testa lite utökad kursverksamhet också.  Och uppfylla lite drömmar. Kanske jag till och med kan GÅ till jobbet!!!! Det känns som ett riktigt roligt och spännande äventyr!

Mer info om grundkurs i förhandlingsteknik hittar du under rubriken ”förhandling”. Mer om kursen i Gåxsjö finns här på FB,