+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Kompisar ringer då och då för förhandlingstips. De här är normalt duktiga, självsäkra och kunniga personer men när det kommer till förhandlingar har de ett gemensamt. De tycker det är svårt. Att diskutera pris på grejor går kanske an men när det kommer till avtal, anställningsvillkor och värst av allt.. löneförhandlingar eller konflikter på jobbet slår osäkerheten och obehaget till. Det blir stort och svårt och tär på självkänslan. Det är konstigt att vi är så många som känner så stort obehag när det kommer till att formulera våra egna önskemål. Ungar är fantastiska förhandlare men sedan verkar det växa bort. Antagligen får vi höra under uppväxten att det här med att förhandla är ruskigt svårt och obehagligt. Då är det ju givet att det blir obehagligt längre fram i livet. Men det behöver det ju inte alls vara – det finns många enkla tips och verktyg för den som vill bli en bättre förhandlare!

Med rätt verktyg och bra självkänsla kan alla lyckas!

Vem som helst kan bli en bra förhandlare. För de flesta förhandlingar avgörs inom oss själva. Det är där vi håller på och resonerar långt innan vi faktiskt pratar med den som verkligen är vår motpart. Vi blåser upp motpartens kunskap och möjligheter och ser noga till förminska den egna självkänslan. Vi räknar ut vad som kommer att hända och vi intalar oss att vi är usla förhandlare som kommer att misslyckas. Så behöver det verkligen inte vara! Alla kan förbereda sig genom några enkla frågor. Så var så god mina vänner – här är några enkla tips för den ovane förhandlaren:

  • Vem har mest bråttom? Tiden avgör de allra flesta förhandlingar. Ju mer bråttom vi har desto sämre resultat riskerar vi att uppnå!
  • Vad har jag för målsättning? Vad tror jag motparten har för målsättning? Har jag någon smärtgräns?
  • Vilka frågor ska jag förbereda för att få mer information och hjälp i min förhandling?
  • Vad har jag att byta med? Din motpart har alltid andra intressen och prioriteringar än vad du har!
  • Och viktigast av allt – all förhandling innebär att BÅDA parterna måste förflytta sig till ett nytt läge. Det är INGEN förhandling om bara den ene ska ge med sig!

Har du bara koll på de här frågorna så har du kommit långt i din förhandlingsteknik. Så sluta oroa dig och börja förhandla! Det kommer att gå mycket bättre än tror! För egentligen förhandlar du hela tiden i din vardag!