+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Nog borde en frisk kyckling utan antibiotika vara en självklarhet?! Ibland blir jag riktigt fundersam över sakernas tillstånd. Som igår när jag skulle köpa en färdig sallad här i Washington och inser att ”kyckling uppfödd utan antibiotika” inte bara är ett säljargument utan också skäl till en betydligt dyrare sallad än den med ”vanlig” kyckling (och antibiotika, som kostar 25 % mindre). Jag är uppväxt på gård och har en förväntan att alla kycklingar självklart växer upp utan antibiotika. Därför känns det här befängt. Allvarligt…  när flyttades vårt fokus så illa att det blev acceptabelt att mata friska djur med antibiotika? Någonstans känns det som om pencillinets upptäckare Alexander Fleming hade annat i tankarna… som att kurera lunginflammation och blodförgiftning. Inte att se till att kycklingar får det som ett kosttillskott.

Vårt fokus är verkligen tiltat om kyckling med antibiotika är normalt!

Det handlar om mer än min kycklingsallad. Det handlar om folkhälsa, om fel användning av resurser och inte minst en farlig tillvänjning till antibiotika. Hur kunde det bli så fel. Och varför är det inte självklart att säljargumentet var tvärt om? Det vill säga – att köttet jag köper är utan antibiotika, och om det inte är det borde det vara det udda eller onormala.

Så nu är jag förstås intresserad på riktigt. Jag hittar en artikel i Svd om att så sent som förra året försökte en forskargrupp från Princeton för första gången (!) uppskatta användningen av antibiotika i livsmedelsproduktionen i 228 länder. Resultat är tämligen skrämmande, år 2010 användes 63,151.000 kilo antibiotika på djur i världen. Dessutom förväntas det här öka med 67% till år 2030.

I Sverige är vi restriktiva, så självklart halkar vi efter rent konkurrensmässigt. Men det är klart – om våra uppfödare skulle få 25% prisökning om de skriver ut att våra kycklingar är uppfödda utan antibiotika så skulle det ge effekt. Men tyvärr… de flesta konsumenterna är nog ungefär lika okunniga som jag är – och tror att den kyckling vi äter självklart bara fått medicin om han eller hon varit sjuk och behövt hjälp att krya på sig….. Här krävs ännu fler insatser på informationsområdet så att jag begriper att jag ska betala för att få den mat som jag faktiskt vill ha.

Vill du läsa artikeln i Svd? Här är länken http://www.svd.se/kraftig-okning-av-antibiotika-till-djur