+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Jag är usel på nyårslöften, både att formulera de fyndiga löftena och att hålla dem. Det är något fel när man ska börja året med att hitta fel hos sig själv och formulera ett ogenomtänkt löfte att åtgärda dem. ”I år ska jag….” Vaddå? Gå ner i vikt? Sluta röka eller börja motionera? Hur då??!! Det brukar inte finnas med där på nyårsafton. Däremot gillar jag att göra ett mentalt avslut på gamla året. Det har normalt hänt en hel del intressant under året. Då är det bra med lite eftertanke. Hur var det egentligen? Vad har hänt mig? Vad har hänt i världen? Då kan jag bättre fundera över året som kommer.

Nyårslöften som har en grund i ogenomtänkt självkritik är lika långvariga och spektakulära som nyårsnattens fyrverkerier

Vill jag vara med och påverka, förändra eller nyskapa det här året? Om jag vill göra det ska jag kanske formulera mina mål. Då är chansen till motivation och realism bra mycket mer jordnära. Det är roligare. Mina delmål och mål når jag ofta under året som kommer. Mina nyårslöften däremot brukar ha gått åt skogen ungefär vid Trettondagsafton. Med skuld och ännu mer ruelse som följd. Jag funderar på att börja betrakta hela seden med nyårslöften ungefär som ett bra fyrverkeri.. upp med en kaskad av färg och så BOM blommar de ut för att pysa bort i natten innan morgon gryr på nyåret.

I år kan jag konstatera att jag har haft ett bra år, med mycket förnöjsamhet och glädje. Världen däremot har haft ett jobbigt år. Plusgrader på Nordpolen, terror och flyktingströmmar. Det ger perspektiv på tillvaron. Kanske är det vad jag kan göra där som ska innefattas i målen för 2016.