+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

I den svartaste av världar ligger rädslan som en våt filt över vår förmåga att tänka, vara nyfikna och göra intelligenta val. Om vi vill fortsätta utvecklas och se möjligheter krävs att vi vågar se på det okända med intresse. Rädslan är en av de starkaste stressfaktorerna i våra liv. Den fördummar, försvagar och låser in. Jag möter många människor som är fastlåsta i rädslor. Det kan vara konflikträdslan på arbetsplatsen som gör att man hellre har det halvbra än vågar konfrontera översittaren. Det kan vara rädslan för omgivningen som gör att jag hellre stannar inne än tar en kvällspromenad och riskerar att möta min mardröm. Det är rädslor för allt från utseende och popularitet till nya världskrig.

rädsla fördummar – nyfikenhet på livet utvecklar och lugnar

Forskning visar samtidigt att nyfikenhet och öppenhet är en stor stressdämpare. Människor med en nyfikenhet på livet ser förändringar som möjligheter och är bevisat mindre stressbenägna än de rädda.  Rädda och stressade människor är samtidigt mindre analytiska och rationella än de ostressade. Stress gör att vi reagerar emotionellt vilket innebär att vi handlar utan eftertanke Den rationella tänkande människan tänker två steg till och inser att det finns andra, klokare, möjligheter.

Efter den här helgen när jag sett hur ”mitt” Paris förvandlats till en bunker för att några få skapar så mycket rädsla hos så många blir jag fundersam över hur det kommer att späda på den redan höga nivån av rädsla och oro i vårt samhälle. För mycket rädsla skapar farliga möjligheter. Möjligheter som inte har något med intelligenta beslut och rationellt tänkande att göra. Aldrig att rädslans okunnighet får tillåtas ta överhanden!

Bilden jag lånat är Edvard Munchs ”Skriet”