+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Det tänds eldar i höstmörkret. Eldar för att förstöra. Det är ofattbart att det i vårt land finns folk som tycker att det är en del av den demokratiska rättigheten att elda upp andras egendom ifall de upplåter den för ett ändamål som misshagar dem.

Hmm… grannen tänker ha köttdjur i stället för mjökkossorna som jag gillar. Lika bra att elda upp stället. Då gör jag min röst hörd! Det är maktspråk. Det är busarnas och förtryckarnas sätt att tysta opposition eller ibland bara att slippa besvärliga frågor. ”Hörrö du.. håller du inte med så eldar jag upp stället”.

I dag eldas med flyktingarna som ursäkt. Vad är morgondagens ursäkt för att elda upp andras egendom?

Eldarna är mobbare som har hittat ett nytt bra verktyg. Det här är samma mobbare som gillar att trycka ner sina arbetskamrater i fikarummet bara därför att då mår de själva bättre. De tar sig ursäkter ”Kalle har så fula brillor” eller ”Maggan tar så stor plats”. Ursäkter som är lika usla som att det skulle vara skäl att elda upp kommunal eller privat egendom därför att flyktingar ska bo där.

I Sverige finns en tradition av vårdkasar, eldar för att varna befolkningen för en fara. Kanske är det dags för oss vanliga att se på de här bränderna som något mer än bara illdåd från enskilda virrpannor. Kanske är det dags att inse att eldandet är ett oacceptabelt hot mot våra demokratiska processer. Eldandet har ingenting att göra med flyktingströmmen. Men det har allt att göra med synen på demokrati i vårt samhälle. Idag eldas det med flyktingarna som ursäkt. Vem vet vad som kommer att vara ett ”giltigt” skäl för att elda imorgon. Vem vet vem som kommer att anse sig kunna ta sig rätten att elda.