+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Läser i dagens Länstidning att ännu en mjölkbonde kastar in handduken. En av de få kvarvarande. Och vem skulle vilja jobba dygnet runt alla dagar i veckan med en produkt som mer än halverats i pris sedan mitten på 1970-talet? När det inte längre finns ett netto så går det inte att fortsätta. Och det är klart det smakar ingen skillnad på polsk eller tysk mjölk. Så varför kosta på oss att köpa svensk mjölk. Visst ja…. Det är ju inte bara den enskilda bonden som drabbas. När kossorna försvinner så upphör det aktiva brukandet av våra öppna landskap.

någon krona på importmjölken är mer värt än det öppna landskapet 

Aldrig har så många uppskattat att åka ut på kosläpp och se kossornas ystra glädje på våren som idag. Och aldrig har fler pratat sig varma om matens kvalitet och miljöaspekterna av våra vardagsbeslut. Och sällan har mjölken betalats sämre. När kossorna förvinner dör våra öppna landskap och den levande landsbygden. Den landsbygd och de vyer som vi hoppas ska fortsätta dra turister till Sverige. Tydligen sker det till priset 2:58 per kilo mjölk till bonden. Det är ju sanslöst usla priser. Men det är klart om det bara finns en köpare så är det svårt att få till en långsiktigt klok förhandlingsvilja.

Vill du läsa artikeln i dagens tidning?

http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/henry-olofsson-i-onsved-nu-ar-det-over