+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Var kommer alla dessa arga unga män ifrån? Hur ska vi ta tillvara på dem långt innan deras frustration får dem att skjuta turister eller kyrkobesökare, att hata samhället, andra raser eller andra religioner? I dag väljer vi av någon underlig anledning att bortse från det uppenbara. Det här är arga unga män från olika länder och olika kulturer med fullkomligt olika bakgrunder. Det är unga män som har inget och allt gemensamt. Den ene väljer sydstaternas flagga som sin symbol, Den andre kalifatets. Den ene skjuter svarta kyrkobesökare den andra vita turister.

det är unga män med inget och allt gemensamt.. de är inte längre behövda, de är inte längre en tillgång för samhället

Det finns alldeles för många unga män som inte efterfrågas av systemet, kalla det samhället eller arbetsmarknaden, kalla det vår västerländska kultur. Vi har mönster, mallar och normer och helt plötsligt behöver vi inte längre muskelkraft i kombination med låg utbildningsnivå. Helt plötsligt behöver vi inte reparatörer och hanterverkare som ”är duktiga med händerna”. Vi har effektiviserat bort en hel samhällsgrupp. De hör inte längre hemma någonstans, de uppskattas inte och vad de har att erbjuda vill ingen ha. Tacka för att de ser sig om och söker någonstans där de är uppskattade och synliggjorda. Tacka för att de letar en kultur att passa in i. Någonstans där de hittar fler som söker symboler, som behöver gemensamma hjältar och sammanhang med ritualer att passa in i. De söker och finner grupptillhörighet för första gången och synliggörs. När vi stänger dem ute får vi räkna med att de hittar andra sammanhang där de är välkomna.

The Economist från 30 maj hade både en ledare och en fördjupningsartikel som satte igång många tankar hos mig. ”The weaker sex. No jobs, no family, no prospects”. Omedelbart tänkte jag på fattiga kvinnor i utsatta miljöer, men det handlade om unga män utan konkurrenskraft i vårt moderna samhälle. Unga män som hamnat utanför ”normen”. Därför vill ingen ha dem. Ingen arbetsgivare, inga universitet och .. inga kvinnor. Samtidigt säger den glättade mediala bilden att MANNEN tjänar mer, tar hand om sin familj och är behövd! Behövd i samhället. Behövd och synlig.

Sedan jag läste artikeln har flera tragiska händelser hänt. Nu senast i USA och Tunisien. Vad ska det behövas för att våra politiker i Västvärlden ska förstå att de inte löser problemet med att förbjuda sydstaternas flagga eller religiösa utövare? Vad ska behövas för att de ska förstå att allt som krävs är att de här unga killarna får ett jobb, en meningsfull sysselsättning, en plats i världen och ett bra liv? Det är inte särskilt mycket att be om i ett välfärdssamhälle.

Vill du läsa mer i Economists ledare och fördjupningsbilaga? Följ den här länken:
http://www.economist.com/news/leaders/21652323-blue-collar-men-rich-countries-are-trouble-they-must-learn-adapt-weaker-sex