+46 (0)70 640 59 60 marie@msimonsson.se

Det är svårt att ta betalt. Att i vart fall att ta RÄTT betalt. Allra svårast verkar det vara att värdera den egna arbetsinsatsen. Numera vet jag att jag är långt ifrån ensam om att känna obehag och ha svårt för att sätta rätt värde. Jag är fenomenal på att öva på alla argument som motparten kan tänkas ha för varför de inte skulle vilja betala.  Mina egna argument övar jag inte särskilt mycket på. Jag är inte alls ensam. Det är allmänt i mina kurser i prissättningsstrategi och förhandling. De allra flesta har svårt att ta betalt.

jag kliver in i den andres skor och övar på argumenten mot mig själv

Men det finns enkla tricks att jobba med. Jag vänder på det och tänker ”om jag skulle köpa en bil, eller kursdag, eller hemlagad middag… vad skulle jag vilja betala?”. Då blir det helt plötsligt enklare. Jag är minsann betydligt mer generös än min inbillade affärskontakt är. I mitt huvud alltså. Ingen affärskollega har nämligen någonsin varit så oförskämt prutande och nedvärderande mot mig och min produkt som jag själv kan vara. Det gäller att veta hur vi väljer försäljningsargumenten inom oss själva. Sedan gäller det att öva på dem. Rätt argument alltså. Inte motpartens.