fbpx

Styrelse


Styrelsearbete är ett förtroendeuppdrag. Därför är det betydelsefullt att du också kan ta ditt ansvar som styrelseledamot. På så sätt bidrar du efter bästa förmåga i styrelsearbetet. Styrelsearbetet är på många sätt unikt. Styrelsen som grupp är normalt allra bäst när olika kompetenser och erfarenheter kompletterar varandra. Det ger en bred och en stor samlad kompetens. Det kan också innebära att styrelsen behöver lära sig att samarbeta effektivt.

De bästa styrelserna har tagit steget från grupp till effektiv team.

När olika kompetenser och erfarenheter ska samarbeta behövs gemensamma regler, strukturer och målsättningar. En styrelse måste lära sig samarbeta för att bli ett effektivt presterande team. Bland det viktigaste i styrelsearbetet är mod och respekt. Mod att säga ifrån och ställa frågor. Respekt att det finns fler sätt att se på saker.

En bra styrelse är ledningens och organisationens absolut bästa och billigaste expertresurs. Det gäller att dra nytta av den resursen. Att genomföra en utbildning i arbetssätt, strukturer och systemtänkande är ett effektivt sätt att förbättra det strategiska arbetet i styrelsen.

Det finns stora fördelar att genomföra utbildningen tillsammans med valberedning och ledningsgrupp. På så sätt skapas en gemensam plattform inom företaget eller föreningen. När en styrelseledamot pratar om ”ansvarsfördelning” så delar alla förståelsen om vad som avses. När kompetensbehov diskuteras blir enklare att kommunicera med valberedningen. Alla kommer att arbeta med samma vision för organisationens bästa.

Utveckla styrelsearbetet – utveckla teamet

Min erfarenhet från många års styrelsearbete tillsammans med utveckling av grupper gör att jag kan anpassa kursen efter era specifika behov.

Både styrelser och valberedningar behöver hjälp med metoder och verktyg för att klara utvecklas ett effektivt presterande team som är en tillgång för organisationen.

[quote]. När gruppen utvecklats till ett team har deltagarna självkänsla och känner trygghet i gemenskapen. I effektiva team flödar tillit, mod och respekt.[/quote]

Mindre effektiva styrelser kännetecknas av att några typiska beteenden. Om du känner igen något av det här kan du fundera om det är dags att ta ett strategiskt seminarium om effektivt styrelsearbetet.

 • Det är alldeles för ”artigt” i styrelserummen. Ingen vill vara den som ifrågasätter.
 • Alldeles för mycket värdefull tid åtgår istället på sidoaktiviteter.
 • Ofta finns det otydlighet i gränsdragningen i ansvar mellan ledning och styrelse.

Nu kan ni själva välja att utveckla ert styrelsearbete. Öka kunskapen om de beteenden och arbetssätt som bygger ett team. Då skapar ni en gemensam grund som är ovärderlig för ett effektivt och strategiskt arbete. En bra styrelse har struktur, ordning och tydliga ansvarsramar. Den har också en tydlig långsiktig målsättning med verksamheten. I den riktigt bra styrelsen finns det mod att ifrågasätta det som är oklart och respekt för den som gör det.

Upplägget anpassas efter era behov

Grundkursen i Framgångsrikt styrelsearbete är en tvådagars kurs. Den finns med inriktning aktiebolag och föreningar. Kursen skräddarsys efter bästa förmåga utifrån efter era behov och frågeställningar. Materialet och verktygen som jag använder bygger på omfattande erfarenhet och forskning kring lyckade team och deras beteende. Det är att rekommendera att även valberedningar och ledningsgrupper deltar. På så sätt skapas samsyn om företagets långsiktiga mål och arbetssätt.

Kontakta mig gärna så berättar jag mer.

Basic RGB

Kontakta mig:

  Namn (obligatorisk)

  E-postadress (obligatorisk)

  Telefon

  Företag/organisation

  Rubrik

  Meddelande (obligatorisk)

  Skriv in de tecken du ser i rutan
  captcha

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.